FloraHolland


+ Nummerzoeken

FloraHolland Productcommissie Gerbera

FLORAHOLLAND (17 maart 2009) - Op 4 maart jl. kwam de FPC Gerbera bijeen. Tijdens de vergadering op FloraHolland Bleiswijk werd uitgebreid stilgestaan bij de marktontwikkelingen, de activiteiten en de manier van werken in de FPC over 2008 en de ontwikkelingen in periode 1 en 2 van 2009.
Over het algemeen is de aanvoer fors gestegen en de gemiddelde prijs gedaald. Het promotieproject is van start gegaan en eind maart gaat de website vanuit het promotieproject `Coloured by Gerbera' van start. De promotie is in het 1e jaar gericht op Oost-Europa. Gezien de economische omstandigheden is het advies van de FPC om de promotie uit te breiden naar de eurolanden. Nederland is het vierde afzetland voor snijbloemen uit Nederland. De suggestie wordt gedaan om ook gebruik te maken van Tuinruimers. Dit is in middels in gang gezet en in april komt de Gerbera tijdens drie afleveringen in de uitzending.

Belangrijk voor de afzetverbetering is de kwaliteit. De afgelopen maanden zijn er regelmatig problemen geweest met Botrytis en `rotkoppen'. De kwekers doen er alles aan om de kwaliteit te verbeteren.
A. Bezemer heeft het project `omarm de bloemist' toegelicht. Het project wordt uitgewerkt op vestiging Bleiswijk. In de toekomst is het door te voeren naar andere vestigingen. De verschillende partijen in de keten ondersteunen de bloemist.
Ook werd besproken of de showdoos open of dicht moet op moment van aanvoeren. De FPC heeft, vanwege kwaliteitsvermindering, geadviseerd om de showdoos dicht te doen. De mening van kopers wordt nagevraagd. Binnenkort wordt er een aparte bijeenkomst georganiseerd over de regelgeving exclusieve / uitgelicht blok.
De volgende vergadering vindt plaats op 24 juni op vestiging Naaldwijk.