Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

KNMP persbericht:

Apotheek Stevenshof winnaar Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs 2009

Den Haag, 17 maart 2009

De KNMP heeft vandaag samen met GlaxoSmithKline (GSK) de Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs 2009 uitgereikt aan Apotheek Stevenshof voor een project gericht op begeleiding van patiënten in de laatste levensfase. Ook zijn prijzen uitgereikt aan het Brabants Institute for Research and Development (BIRD) voor een project gericht op het voorkomen van maagschade bij gebruik van pijnstillers en aan 24-uurs Apotheek Waterland voor een project om specialistische farmaceutische zorg dichter bij de patiënt te brengen.

In het project Apotheek Buddy's helpen apothekersassistenten van Apotheek Stevenshof in Leiden patiënten in de laatste levensfase met pijnbestrijding en andere medicijnen en hulpmiddelen. Terminale patiënten - bijvoorbeeld kankerpatiënten die uitbehandeld zijn - hebben behoefte aan een vaste contactpersoon in de zorgverlening en een goede bereikbaarheid van een zorgverlener die kan anticiperen en het lijden kan verlichten met behoud van de autonomie en waardigheid van de patiënt. Apothekersassistenten vormen in tweetallen "buddy's" voor terminale patiënten en hun naasten op het gebied van pijnbestrijding, wondverzorging, voeding, hulpmiddelen, medicijninname en medicijnbeheer. Met deze nieuwe werkwijze heeft de apotheek in het afgelopen jaar tien patiënten intensief begeleid. Apotheek Stevenshof is gevestigd in een gezondheidscentrum en is gelieerd aan het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy. Het concept zal binnenkort ook worden uitgebreid naar andere patiëntengroepen.

De FPZ-prijs wordt jaarlijks uitgereikt met als doel apothekers te stimuleren en te ondersteunen bij het verlenen van farmaceutische patiëntenzorg. De in 2009 ingezonden projecten hebben onder andere betrekking op het verbeteren van de voorlichting over medicijnen, het intensiveren van de behandelrelatie met patiënten en het verbeteren van de samenwerking met andere zorgverleners. Van de zes genomineerde projecten is een uitgebreide beschrijving te vinden op de KNMP website: http://www.knmp.nl/vakinhoud/zorgvernieuwing-en-innovaties/fpz-prijs

De jury (*) over het winnende project: "Een project dat echte patiëntenzorg beschrijft. Het is geen zorg voor een grote patiëntengroep, maar wel is de impact van deze zorg voor de betreffende patiënten en hun naasten groot te noemen en bovendien maakt het de in de apotheek verleende zorg goed zichtbaar. Het is inhoudelijk goed opgezet en door de simpele en heldere materialen door het hele apotheekteam goed uitvoerbaar."

(*) De FPZ-jury 2009 bestond uit de volgende personen: Dick Tromp (voorzitter), Mieke van Hattum (prijswinnaar 2008), Tim Schoenmakers (prijswinnaar 2007), Barry Swets (prijswinnaar 2006), Margo Briejer (Optima Farma), Matthieu Tjoeng (NVZA), Adrienne van Strien (GSK) en Marnix Westein (KNMP).


____________________________________________


Noot voor de redactie (