Groen!

Turtelboom heeft haar houdbaarheidsdatum bereikt

Datum
17/03/2009

Auteur
Freya Piryns voor Federaal parlement: Senaat

Categorie
In Asiel en migratie

Morgen, 18 maart, is het exact 1 jaar geleden dat het regeerakkoord door de huidige meerderheidspartijen werd goedgekeurd. In het regeerakkoord worden maar liefst drie paragrafen gewijd aan een nieuwe regularisatie van mensen zonder papieren. Bovendien heeft ons land voor het eerst een heuse minister voor Asiel en Migratie. Maar ondanks deze beloftes is er nog steeds geen beleid. 1 jaar regeerakkoord, geen reden om te vieren, wel om actie te voeren. Groen! zal dan morgen ook deelnemen aan de door Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Forum voor Asiel en Migratie geplande acties onder het motto âRegulariastie â Ontstopping nu!â

Terwijl de wanhoop van de mensen zonder papieren alsmaar toeneemt, en bovendien de verontwaardiging bij diverse maatschappelijk belangrijke groepen uitbereiding neemt, lijkt de onverschilligheid bij de bevoegde minister evenredig te groeien. Voor senator Freya Piryns is er maar één mogelijke conclusie: "Een minister die een jaar lang om louter electorale redenen weigert haar eigen regeerakkoord uit te voeren, moet ontslag nemen. De mensen zonder papieren die nu al jaren in onzekerheid leven, blijven lijden onder een minister die meer bezig is met haar eigen liberale programma dan met haar bevoegdheid."

Groen! roept ook alle regeringspartijen, die mede verantwoordelijk zijn, om de interne verdeeldheid ten koste van de mensen zonder papieren te overstijgen en eindelijk te zorgen voor een duidelijk migratie- en asielbeleid. Bovendien moet de premier zorgen voor een doorbraak in dit dossier op zeer korte termijn, in plaats van enkel en alleen lippendienst te blijven bewijzen aan een deel van zijn achterban.

Groen! en Ecolo hebben eerder een wetsvoorstel voor regularisatie ingediend uit respect voor menselijke waardigheid en het geloof in het belang van rechtszekerheid voor mensen zonder papieren.

Klik hier om het wetsvoorstel na te lezen.

Contact: Freya Piryns -