NEN


Wijzigingsblad gepubliceerd bij productnorm voor gelamineerd hout

maandag 16 maart 2009, 14:21

NEN, het centrum van normalisatie, heeft bij NEN 6763 Gelamineerd hout
- Producteigenschappen en bepalingsmethoden een wijzigingsblad (A3 2e Ontw.) gepubliceerd. Aan de hand van dit blad kan bij de sortering van lamellen voor gelamineerd hout onderscheid worden gemaakt tussen visuele en machinale sortering. De sluitingsdatum voor commentaren van belanghebbende partijen is 1 juli 2009.

Voor het in Nederland gebruikte gelamineerde hout worden vrijwel uitsluitend visueel gesorteerde lamellen gebruikt. Het onderscheidingsvermogen van de mens is echter zo gering, dat op deze wijze de sterkteklassen > C24 niet zijn vast te stellen. Toetsing van lamellen die zijn geclassificeerd als C24 leert echter, dat bijna de helft van deze lamellen een sterkteklasse van C35 of hoger heeft, terwijl circa 70 % een sterkteklasse van C27 of hoger heeft. Daarom kan worden aangenomen dat visueel gesorteerde lamellen in sterkteklasse C24 leiden tot gelamineerd hout van GL28. In Nederland is met de publicatie van dit wijzigingsblad GL28 dan ook als de hoogst haalbare klasse ingevoerd voor met visueel gesorteerde lamellen gefabriceerd gelamineerd hout.

Indien de lamellen machinaal worden gesorteerd zijn, voor het bereiken van sterkteklasse GL28, lamellen uit de sterkteklasse C30 noodzakelijk. Met dit wijzigingsblad is de oorspronkelijke tabel 3, waarin de relatie werd gelegd tussen de sterkteklasse van de lamellen en de te bereiken sterkteklasse van het gelamineerde hout, gesplitst in twee tabellen. Tabel 3a beschrijft gelamineerd hout opgebouwd uit visueel gesorteerde lamellen en specifiek machinaal gesorteerd hout. Tabel 3b beschrijft gelamineerd hout opgebouwd uit machinaal gesorteerde lamellen onafhankelijk van de ingestelde sterkteklassecombinaties.

Informatie
Meer infomtatie is te krijgen bij mw. ir. Annemieke Venemans, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 280, e-mail: bouw@nen.nl of bij NEN-Klantenservice.Informatie Een commentaarformulier is op te vragen bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 165, e-mail bouw@nen.nl.
De norm is binnenkort verkrijgbaar via de Normshop.