Man en Paard: nieuwste stripboek van Meinte Strikwerda


SNEEK, 20090317 -- Eeuwenoud, het ideaalbeeld waarvan vrouwen dromen: de ridder op zijn paard. Maar dit ideaal lijkt verdwenen en ook de held in het nieuwste stripboek van Meinte Strikwerda is eerder een loser dan een koene vrouwenveroveraar. Sterker nog: hij denkt helemaal niet aan vrouwen. Zijn droom, zijn ideaal staat voorop: de witte draak verslaan.

Zoals zo vaak met dromen en idealen, ze mislukken, worden een obsessie en verliezen hun glans. De ridder jaagt, met de hulp van zijn paard, als een Don Quichot achter de witte draak aan. In strakke lijnen schildert Meinte Strikwerda de komische avonturen van de antiheld. Wat de ridder ook bedenkt, de draak is hem net een slag voor, net even slimmer. Niet voor niets hebben de figuren geen namen. De ridder, zijn paard, de witte draak. Het zijn archetypes. De goedwillende maar verdoemde held, die telkens faalt; de stokende helper, die altijd buiten schot blijft en het doel, dat evenveel opschuift naarmate je het nadert. De straf die volgt op de mislukking: de verzengende vuurtong van de draak die met brandzalf bestreden moet worden. Symbool voor de eeuwigdurende kwelling.
De strakke lijnen waarmee de stripfiguren getekend zijn, geven de avonturen net een extra zetje mee. Net als de vele verwijzingen naar andere strips en tekenaars, films en zelfs andere media. Dat is de knipoog van Meinte Strikwerda. Een nieuw talent aan het stripfirmament.

Meinte Strikwerda, `Man en Paard'. Hardcover stripalbum. Prijs: 9,95. Uitgegeven door Trivium Uitgeverij Sneek. Verkrijgbaar in iedere boekhandel.