Ingezonden persbericht


Utrecht, 17 maart 2009

RAADSDEBAT OVER BREUK:

GEEN RUIMTE VOOR MINDERHEIDSSTANDPUNT

Vanmiddag heeft de Utrechtse gemeenteraad vergaderd over de breuk in het college van afgelopen zaterdag. Aanleiding voor de breuk was een conflict over een nieuwe invalsweg vanaf de A2. GroenLinks heeft in de raad toegelicht dat deze Spoorlaan niet acceptabel is, omdat daardoor meer autoverkeer de stad inrijdt. De wethouders Van Eijk en Giesberts hebben daarom een minderheidsstandpunt ingenomen in het college. Voor de PvdA, CDA en ChristenUnie was dat een reden om de samenwerking te beëindigen.

Het collegebesluit over het verkeer in Utrecht West moet nog voor inspraak naar de bewoners. Tijdens de inspraakperiode mogen bewoners hun mening geven over de plannen. Deze reacties kunnen voor het college nog aanleiding zijn om de plannen te wijzigen. Ten slotte zal de raad over het collegevoorstel stemmen.

Tijdens het debat stelde verschillende oppositiepartijen de vraag waarom het vertrouwen in GroenLinks is opgezegd. Het voorstel kan tijdens de inspraakronde op essentiële punten nog gewijzigd worden. Wat is dan nog de meerwaarde van een inspraak, als het college op voorhand al geen ruimte ziet voor aanpassingen van het beleid?

GroenLinks gaf geen steun aan een motie van wantrouwen tegen het gehele college, ingediend door de Groep Mossel. Marry Mos:"Wij hebben een fors inhoudelijk verschil van mening over de voorgestelde Spoorlaan. GroenLinks heeft zich altijd loyaal opgesteld op tal van dossiers, maar op dit dossier was geen compromis mogelijk."

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marry Mos op 06-18680097

---- --