Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Echtpaar verdacht van bijstandsfraude (persbericht 014, 2009)

Gemeente voor bijna 2 ton benadeeld.
In Hoogezand is een echtpaar verhoord door de sociale recherche, omdat ze verdacht worden van bijstandsfraude. De man en vrouw leven gescheiden. De man ontving van 2000 tot en met 2005 en de vrouw van 1994 tot 2009 bijstand van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Totaal ontvingen zij bijna 200.000 euro bijstand.

Uit een onderzoek van het Internationaal Bureau Fraudeinformatie van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en het Samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen is gebleken dat het echtpaar onroerend goed in Turkije bezit met een geschatte waarde van 400.000 euro. De man en vrouw verzwegen eigenaar te zijn van 15 percelen (land-)bouwgrond, 3 werkplaatsen en 9 appartementen. Eén appartement is in eigen gebruik en 8 worden verhuurd. Huurinkomsten hieruit werden eveneens verzwegen. De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft beslag gelegd op het onroerend goed. Het echtpaar zal tot terugbetaling van de ten onrechte verstrekte bijstand plus de kosten van de procedures in Nederland en Turkije moeten overgaan. Als het paar niet vrijwillig tot betaling overgaat, zal het onroerend goed worden verkocht door de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Tevens is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Fraude met uitkeringen voorkomen

Onze gemeente heeft een sociaal beleid. Het college vindt dat iedereen de kans moet hebben om mee te doen. Om dit te bereiken biedt de gemeente Hoogezand-Sappemeer een groot aantal regelingen aan.

Maar de gemeente Hoogezand-Sappemeer wil alleen een uitkering verstrekken aan mensen die het echt nodig hebben. Daarom doet de gemeente Hoogezand-Sappemeer er alles aan om fraude te voorkomen.

Gevolgen voor de fraudeur

De gemeente treedt hard op tegen fraude. De gevolgen voor de fraudeur zijn ernstig. De fraudeur riskeert een strafzaak en daarmee een strafblad. Bovendien verlaagt de gemeente de uitkering als hierop nog steeds recht bestaat. Verder moet de fraudeur de uitkering bruto terug betalen. Dit betekent dat gemiddelde zo ongeveer 40% meer terugbetaald moet worden dan netto is uitgekeerd. De fraudeur moet alles in één keer terugbetalen. Als dat nodig is legt de gemeente beslag op inkomen en goederen.

Opsporen van fraude

Om deze gevolgen voor de fraudeur te voorkomen heeft de gemeente de voorlichting, de dienstverlening en de controle flink verbeterd. Ook zijn onze casemanagers speciaal getraind in het opsporen van fraude en worden ze regelmatig bijgeschoold op dit gebied. Verder heeft de gemeente twee bijzondere controleurs in dienst, die volledig bezig zijn met het opsporen van fraude.

Tevens werkt de gemeente Hoogezand-Sappemeer samen met 11 andere gemeenten in een samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen. Een sociaal rechercheur heeft dezelfde bevoegdheden als de politie. Bij vermoedens van fraude schakelt de gemeente een sociaal rechercheur in.