Dienstenbond CNV

Nieuws

19 maart 2009

Wil Mitex nog wel een cao voor mode- en sportwinkels?

Naar aanleiding van de gesprekken die CNV Dienstenbond met Mitex heeft gehad over het afwijzen van de cao door de werkgevers, vraagt CNV Dienstenbond zich af of Mitex nu nog echt wel een cao wil. CNV Dienstenbond betreurt de opstelling van Mitex en probeert op korte termijn duidelijkheid te krijgen.

Half februari hebben we je bericht dat de werkgevers het onderhandelingsresultaat dat CNV Dienstenbond eind januari met Mitex had gesloten over een nieuwe cao, alsnog hebben afgewezen. Daardoor stond die nieuwe cao met in totaal 9% loonsverhoging over 3 jaar en een aantal andere goede afspraken op losse schroeven. Mitex heeft aangegeven nog steeds een cao te willen en niet weer helemaal van vooraf aan te willen beginnen met de onderhandelingen. Ze zegt een aantal zaken, die voor een deel samenhangen met de verslechterde economische situatie in Nederland, opnieuw te willen bespreken.

Pijlers cao ter discussie
Uit de gesprekken blijkt nu dat Mitex toch een aantal pijlers van het onderhandelingsresultaat van eind januari opnieuw ter discussie stelt. Zo wil Mitex:

- een kortere looptijd

- nog geen afspraak over een loonsverhoging in 2010;
- over 2009 een veel lagere loonsverhoging zo dicht mogelijk bij 0% en;

- een knip tussen de loonsverhoging voor medewerkers die conform de cao-schalen worden betaald en medewerkers die boven de cao-schalen worden betaald.
Hiermee zaagt Mitex aan de pijlers van het zeer moeizaam bereikte onderhandelings-resultaat van eind januari, waar een jaar aan gewerkt is. Dit brengt de vraag naar boven of Mitex nu daadwerkelijk wel een nieuwe cao wil en de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers in de mode- en sportbranche wel op niveau wil houden. CNV Dienstenbond krijgt steeds meer de indruk dat dat niet het geval is en dat de werkgevers vertegenwoordigt door de Mitex alsnog onder de goede loonsverhoging uit willen.

Mogelijkheden
Natuurlijk is CNV Dienstenbond bereid de uiterste mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een cao. In het kader van de economische onzekerheden kunnen wij ons voorstellen dat een cao die doorloopt in 2010 nu wellicht lastig opnieuw te sluiten is, omdat moeilijk te voorspellen is wat er gaat gebeuren. Hierbij staan we niet te juichen, maar het is wel realistisch dit te onderkennen. De loonsverhoging over 2009 moet echter op niveau blijven en die van 2008 moet natuurlijk blijven staan. Een afspraak over een knip tussen de verhoging van de cao-schalen en een verhoging van de bovenschalige salarissen (volgens een onderzoek in 2003/2004 zo'n 40% van de verkoopmedewerkers) blijft voor ons een heel lastige. Over dit punt hebben we al verschil van mening met Mitex sinds 2005 en we dachten het eind januari te hebben opgelost, maar niets blijkt nu minder waar. CNV Dienstenbond ziet een deel van de oplossing voor dit probleem in een nieuw te ontwikkelen loongebouw, maar dat is er niet zomaar en het duurt over het algemeen wel een jaar voordat een loongebouw ontwikkeld is en ingevoerd kan worden. Vraag is nu of we voor de tussentijd tijdelijk iets hierover moeten afspreken, maar je begrijpt dat dit lastig ligt, omdat jij en je collega's daardoor mogelijk een lagere loonsverhoging zouden krijgen.

Hoe verder?
Mitex wil de huidige stand van zaken opnieuw in het bestuur bespreken en nodigt ons dan opnieuw uit voor overleg. Dit wachten wij af en na het overleg zullen we je natuurlijk informeren. Verder beslissen natuurlijk uiteindelijk de leden of een eventueel nieuw te bereiken onderhandelingsresultaat ook echt de nieuwe cao wordt of niet.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail:
j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kun je vinden op www.cnvdienstenbond.nl .