Gemeente Urk

Jaarlijkse schoonmaakactie met basisscholen op 17 en 19 maart 2009

De gemeente Urk organiseert in samenwerking met de ROVA op 17 en 19 maart 2009 de jaarlijkse prikactie ´Natuurlijk Schoon` op de basisscholen. In totaal werken ongeveer 750 leerlingen uit groep 7 en 8 van twaalf basisscholen en hun leerkrachten mee aan deze actie. De wethouders Dittie Hoekstra en Klaas Kramer geven op dinsdag 17 maart om 10.45 uur de aftrap. Ze nemen de prikker ter hand op de Petrus Dathenusschool. Dit jaar haakt de gemeente Urk voor het eerst aan bij de landelijke actieweek Nederland Schoon.

Bewust maken
Het streven is om de schooljeugd bewust te maken van het feit dat het weggooien van blikjes, papiertjes en andere rommel niet nodig is. Elk jaar prikken schoolkinderen uit de hoogste klassen van de basisschool zwerfafval op diverse locaties op Urk. De gemeente en ROVA stellen voor de prikactie de benodigde grijpers, handschoenen, petjes en oranje veiligheidshesjes beschikbaar. Na afloop krijgen alle kinderen een presentje. Op dinsdag 17 maart gaan rond 10.45 uur zes scholen op pad voor een schonere woonomgeving. Iedere school neemt tijdens de schoonmaakactie een bepaald gebied voor zijn rekening. Donderdag 19 maart starten leerlingen van de zes andere scholen om de plantsoenen, wegen en pleinen schoon te maken.

Natuurlijk Schoon
Veel ROVA-gemeenten houden jaarlijks een schoonmaakactie houden met inzet basisschoolleerlingen. Al deze losse schoonmaakdagen zijn nu, in overleg met de gemeenten, aan elkaar gekoppeld, zodat er een dekkende schoonmaakactie in het hele ROVA-werkgebied uitgevoerd kan worden, onder de naam Natuurlijk Schoon. In de week van 16 tot en met 21 maart 2009 doen er 16 gemeenten, verdeeld over 4 provincies, 175 scholen en ruim 10.000 leerlingen en vele vrijwilligersorganisaties mee aan dit project. De actie is een initiatief van ROVA en Landstede, MBO-opleiding te Zwolle.

Brede samenwerking
Naast (basis)scholen is er ook samenwerking gezocht met natuur- en milieuorganisaties, zoals Landschap Overijssel, het Gelders Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu Overijssel. Zij helpen tijdens deze week mee met de schoonmaakacties door de inzet van medewerkers en vrijwilligers. De Stichting Nederland Schoon, die verantwoordelijk is voor de

landelijke actieweek Nederland Schoon heeft aangegeven de scholen te willen voorzien van lespakketten. Alle partijen streven er naar om van deze actie op termijn een landelijke actie te maken, waaraan dan alle basisscholen van Nederland kunnen deelnemen.

Speciale actiewebsite
Op de website www.natuurlijkschoon.nu kunnen leerlingen van de scholen en andere belangstellenden meer informatie over deze actie vinden.