Ingezonden persbericht




Ontwikkelingen zwembaden Hengelo en Steenderen

Gedurende het seizoen 2007 ontstonden in de gemeentelijke zwembaden in Steenderen en Hengelo (Gld) problemen door verpoedering van de zwembadcoating. De problemen zijn vorig jaar opgelost door de baden goed schoon te maken en opnieuw te coaten. Begin van het seizoen 2008 ontstonden weer problemen, die zijn opgelost door de baden opnieuw schoon te maken en te coaten. Ook is de zwembadinstallatie aangepast, waardoor de samenstelling van het water veranderde en verwacht werd dat de problemen opgelost zouden zijn. Helaas bleek in de loop van het seizoen dat de zwembadcoating toch nog weer iets verpoederde. Aan TNO is opdracht gegeven om uit te zoeken waar de problemen door zijn ontstaan.

Eindrapportage TNO
TNO heeft de volgende conclusies getrokken:

. De coating is in 2007 en 2008 onder de juiste omstandigheden en volgens voorschrift van de leverancier aangebracht.
. In beide coatings is te zien dat aan de oppervlakte het bindmiddel wordt afgebroken
. De chloorconcentraties die in beide baden zijn aangetoond vallen geheel binnen de Nederlandse richtlijnen. Ondanks het feit dat dit belangrijke conclusies zijn, is er geen duidelijke oorzaak van het verpoederen aan te wijzen. Dit kan TNO met de huidige onderzoeksgegevens ook niet produceren.

Verder blijkt dat de samenstelling van het water door de waterleverancier in de afgelopen tien jaar niet noemenswaardig is veranderd. Bovendien blijkt dat ook andere Nederlandse zwembaden, die de zelfde coating als wij in 2008 gebruikten, dezelfde problemen hebben.

Coating
Om nieuwe problemen aankomend seizoen te voorkomen, heeft de gemeente besloten om de coating van de zwembaden in Hengelo en Steenderen te stralen en een nieuwe coating aan te brengen. Dit keer gebruiken we een beproefd product, dat voorheen ook door de gemeente als zwembadcoating gebruikt is. Omdat deze coating in 2011 niet meer mag worden toegepast, zijn wij al eerder overgestapt op een alternatief. Omdat het gekozen alternatief niet voldoet, grijpen wij nog eenmaal terug op het oude product. In overleg met de producent zetten wij een aantal proefstukken op met andere coatings om te zien hoe deze zich gedurende het seizoen houden.

De applicateur voert de werkzaamheden in goed overleg met de gemeente onder garantie uit. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden voor de opening van de zwembaden gereed zijn (18 april zwembad Steenderen en 26 april zwembad Hengelo). De gemeente heeft overwogen om het schildersbedrijf aansprakelijk te stellen, maar ziet daar van af. Mede gezien het rapport van TNO, is de conclusie getrokken dat dit niet tot een succesvol resultaat zal leiden.

Kosten
De totale kosten hebben E 163.000,- bedragen. Aanpassingen aan de installaties kostten E 80.000,-. De kosten voor het opnieuw coaten, leegpompen van baden en reparaties aan de technische installaties waren E 61.500,-. Aan abonnementskosten is E 28.700,- gerestitueerd. De kosten voor het TNO-onderzoek waren E 26.400,-. Aan personele kosten is E 33.600,- bespaard.

Hengelo (Gld),17 maart 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Marja Nengerman, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 68.


---- --