Socialistische Partij

"De samenleving moet weer centraal komen te staan"

19-03-2009 * "Het moet anders. De samenleving moet weer centraal komen te staan", dat zei SP-fractievoorzitter Eelco Eikenaar bij de bespreking van de structuurvisie. In die structuurvisie staan ideeën over de toekomst van Groningen. In grote lijnen is de SP tevreden. Kritisch is de SP over de beperkte rol die het college voor de overheid ziet weggelegd.

Eelco Eikenaar: "De huidige economische crisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Het moet anders." Eikenaar: "De huidige economische crisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Het moet anders." Economische groei ten kosten van milieu en leefomgeving maakt de maatschappij volgens de SP niet beter. De fundamentalistische vrije markt is failliet. De conclusie van het college dat de wereld steeds minder maakbaar is deelt de SP niet. Het belang van de rol van de overheid is de afgelopen juist duidelijk geworden volgens Eikenaar: "De samenleving moet weer centraal komen te staan. Met dat in gedachte moeten we kijken naar de toekomst van onze stad. En met dat in het achterhoofd maakt de SP keuzes voor de stad."

"Onze stad moet een stad zijn waar het prettig wonen is. Wonen is voor iedereen betaalbaar. Voorzieningen zijn om de hoek, kleinschalig en voor iedereen bereikbaar. Er is genoeg groen en de stad heeft een bruisend centrum." Dat dwingt volgens Eikenaar tot duidelijke keuzes: "Niet alleen aandacht voor het individu dat graag winkelt als het hem of haar uitkomt, maar keuzes maken die de samenleving ten goede komen. Concreet: in de wijken zijn genoeg winkels te vinden. Een plek om je boodschappen te doen maar ook om elkaar tegen te komen. Dus: het winkelaanbod aan de rand van de stad beperkt houden. Geen megasupermarkten die ook op zondag open zijn en zo de klanten uit de wijken wegtrekken."

Groen is volgens de SP van groot belang. De stad heeft een duidelijke grens. Tien minuten fietsen en je bent buiten de stadsgrenzen in het groen. Dat is volgens de SP uniek maar zeker niet vanzelfsprekend. Deze grens staat onder druk. Bijvoorbeeld door de recente beslissing van de Provincie om een nieuwe N361 door de Koningslaagte aan te leggen. Het college moet er volgens de SP alles aan doen om deze grens te bewaken: "Concreet betekent dat: het opknappen van bestaande bedrijventerreinen en goede afspraken maken met omliggende gemeenten zodat nieuwe niet nodig zijn en de open ruimte gespaard blijft. Bouwen? In de stad. Dat betekent zeker niet: geen groen in de stad. Noorderplantsoen, Stadspark daar wordt zorgvuldig mee omgegaan. Blijf af van het groen aan de zuidrand van Beijum. Daar bouwen is voor ons niet aanvaardbaar."