CNV Onderwijs

20 maart 2009

CNV: verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 mogelijke oplossing voor de lange termijn

Categorie: Pensioen

Nog maar enkele weken geleden benadrukte CNV Onderwijs tegenstander te zijn van het in paniek verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. We stelden dat een hogere AOW-leeftijd ook helemaal geen oplossing biedt voor de huidige crisissituatie. Nu komt het CNV toch weer met dit "voorstel" in de publiciteit. Hoe zit dat nu?

Een hogere AOW-leeftijd is en blijft zeker geen oplossing voor de crisis van nu. Het is wel een mogelijk antwoord op de al bekende problematiek van de vergrijzing en de gevolgen daarvan voor de betaalbaarheid van onze maatschappelijke voorzieningen in de toekomst. Die problematiek is groter geworden door de lange termijn kosten van de huidige crisis.

Het gaat het CNV daarom om een mogelijke aanpak voor de lange termijn. Dat wil zeggen de komende 7 jaar in elk geval nog helemaal geen verandering en pas vanaf 2016 een zeer geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd: tot 2040 elk jaar een verhoging met een maand. Wie nu al 58 is of ouder, merkt daar dus helemaal niets meer van. De leeftijdsgroepen daaronder maar heel weinig.

Zo'n maatregel kan natuurlijk alleen zin hebben als het voor de mensen mogelijk wordt om gezond en met plezier langer door te werken. Dat betekent dat we als ons bond meer dan ooit hard zullen maken voor een goed levensfasegericht personeelsbeleid in het onderwijs. Met goede regelingen voor taakverlichting/taakvermindering voor ouderen. En met ook voor hen een volwaardige toegang tot scholing.

Het gaat nog om een discussievoorstel. Een eerste peiling heeft duidelijk gemaakt dat zo'n maatregel voor 79% van de achterban van de CNV- bonden onder voorwaarden bespreekbaar is. Het voorstel is onderdeel van een breed plan van het CNV om de crisis te lijf te gaan en de pijn zo eerlijk mogelijk te verdelen. De komende tijd komt er over het hele plan een uitgebreide ledenraadpleging.
---