Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


20.03.2009

MVO-Stuurgroep 'Kies Gezond Vet' van start

Het Productschap MVO heeft een nieuwe stuurgroep 'Kies Gezond Vet' ingesteld en deze stuurgroep is afgelopen maandag voor het eerst bij elkaar gekomen. Deze stuurgroep zal zich buigen over de vraag hoe mensen daadwerkelijk aangespoord kunnen worden tot het maken van een gebalanceerde vetkeuze.

Een juiste keuze maken voor een gebalanceerde vetzuursamenstelling in de dagelijkse voeding is voor velen erg lastig, waardoor de inname van vetten en vetoplosbare vitaminen nog steeds niet voldoet aan de aanbevelingen. De stuurgroep heeft zich dan ook als doel gesteld om de juiste voorlichtingsmaterialen te ontwikkelen voor gezondheidsprofessionals.

De stuurgroep bestaat uit zeventien experts uit de wetenschap en praktijk op het gebied van voeding, diëtetiek en communicatie. Voorzitter is professor Gerard Hornstra, emeritus hoogleraar Experimentele Voedingskunde, Universiteit van Maastricht. Verder bestaat de stuurgroep uit vertegenwoordigers van de verschillende gezondheidsprofessionals bij wie voeding en leefstijl een onderdeel van het consult uitmaken: diëtisten, huisartsen, praktijkondersteuners, jeugdartsen en hart- en vaatverpleegkundigen. Een voedingsepidemioloog, een communicatiewetenschapper, voedingskundigen en een vertegenwoordiger vanuit onze eigen achterban zijn ook vertegenwoordigd in de stuurgroep. Het Voedingscentrum neemt als waarnemer deel.

Reden voor het oprichten van de stuurgroep is onder andere de recente Internationale Expert Meeting in Barcelona met 40 voedingsexperts vanuit de hele wereld, waar met recente gegevens wederom bevestigd werd dat de aanbevelingen niet gehaald worden voor de onverzadigde vetzuren (alfa-linoleenzuur en de visvetzuren) en vitamine D, terwijl de inname van verzadigde vetzuren nog steeds te hoog is.

De stuurgroep Kies Gezond Vet wordt voorlopig voor 1 jaar opgericht. Gedurende deze periode wordt er vanuit de praktijk gezamenlijk gewerkt aan een praktische inslag om voorlichtingsmateriaal te verbeteren en/of te ontwikkelen om zodoende kennis om te zetten in een goede motivatie en een blijvende gedragsverandering. De stuurgroep gaat uit van beschikbare (wetenschappelijke) informatie, zoals die van de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en het RIVM.

Voor meer informatie over deze stuurgroep kunt u contact opnemen met Claudia Oomen (tel. 070-3195164 / e-mail: oomen@mvo.nl) of Henriëtte Grooten (tel. 070-3194130 / e-mail: grooten@mvo.nl).

Klik hier voor de volledige persberichten voor professionals en voor consumenten , die vandaag hierover zijn uitgegaan.