Partij van de Arbeid

PvdA bezoekt Nedstaal

20-03-2009 01:37

PvdA Tweede-Kamerleden Mariëtte Hamer, Hans Spekman en Marianne Besselink brachten deze week een bezoek aan staalbedrijf Nedstaal, waar ze met werknemers praatten over de gevolgen van de crisis. Hamer gaf aan dat er een einde moet komen aan de bonussen aan de top. 'De cultuur van meer, meer en meer moet doorbroken worden.'

De mensen van Nedstaal maken zich zorgen. Zes maanden geleden moesten ze nog standaard overwerken. Nu hebben ze te maken met een omzetdaling van 70 procent. Werknemers zitten in de werktijdverkorting (WTV) en in scholingstrajecten. De fabriek werkt op minder dan halve kracht.

WW
De eerste vraag die wordt gesteld aan fractievoorzitter Mariette Hamer is of de WW overeind blijft. Hamer: Ja, de WW blijft wat de PvdA betreft overeind. We hebben de WW juist uitgevonden voor tijden als deze. Het is waanzin deze juist nu te versoberen. Hamer gaf ook aan dat er een einde moet komen aan de bonussen aan de top. Bij de onderhandelingen pleiten wij voor een morele agenda die een einde moet maken aan de bonussen aan de top. De cultuur van meer, meer en meer moet doorbroken worden.

Energie
Hans Spekman vroeg zich af hoe het bedrijf om zal gaan met de energieprijzen die zullen gaan stijgen. Het blijkt dat Nedstaal veel heeft geïnvesteerd in energiebesparing en dat negentig procent van het staal wordt gerecycled. Er zit hier wel een adder onder het gras: voor investeringen in duurzaamheid krijgt Nedstaal geen krediet meer. Niet voor de interne processen, maar ook niet voor de onderdelen voor windmolens die in dit bedrijf worden gemaakt. Dat terwijl één van de grote toekomstplannen van het kabinet is om grote windmolenparken op zee te bouwen. Absoluut een aandachtspunt voor de onderhandelingen!

Werktijdverkorting
Wat de WTV (werktijdverkorting) betreft zijn de medewerkers van Nedstaal voorzichtig positief: Goed dat die er is, anders waren de problemen nog groter. Maar de uitvoering valt nog niet mee: Als je
maandag belt voor scholing is dat niet dinsdag geregeld. De mensen van Nedstaal gaan hier creatief mee om. Interne cursussen van het bedrijf zijn er nog voldoende, ook worden lessen Nederlands en EHBO cursussen gevolgd. Zelf komen ze met goede ideeën: leerlingen van nabijgelegen VMBOs komen nu regelmatig een dagje meelopen. Hamer: Prima initiatief, juist omdat het aanpakken van de oplopende jeugdwerkloosheid onze topprioriteit is.

Kredieten belangrijk
De mensen van Nedstaal geven aan dat banken belangrijk zijn. Nedstaal is gezond. Zelfs nu kloppen nog nieuwe klanten aan. Echter: de verzekeraar wil niet garant staan voor nieuwe klanten omdat die door de crisis niet betrouwbaar zijn. Tegelijk wil niemand Nedstaal zelf kredieten geven, juist omdat er geen nieuwe klanten zijn. Goed dus dat de banken zijn gered, maar gezonde bedrijven moeten juist in deze crisistijd kredieten krijgen om er weer bovenop te komen. Daarmee zijn de bedrijven én de werknemers geholpen.