Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Edelherten op Terschelling

20 maart 2009 - kamerstuk

Kamerbrief over de stand van zaken. De minister meldt dat de afschot van de edelherten die nog op Terschelling zijn na het broedseizoen wordt hervat. Op het eiland broeden veel bijzondere soorten vogels.

Geachte Voorzitter,

In vervolg op de toezegging in mijn brief aan uw Kamer van 9 februari 20091 over de edelherten op Terschelling informeer ik u over de huidige stand van zaken. In de periode van 9 februari tot 15 maart 2009 zijn er zes hindes geschoten. Het enige mannelijke hert was al levend van het eiland afgevoerd en teruggebracht naar de fokker. Eén hinde is dood aangetroffen. Dit betekent dat er nog twee herten op het eiland zijn. Omdat het broedseizoen 15 maart begint, was de looptijd van de verleende ontheffing beperkt tot 15 maart 2009. Op het eiland broeden veel bijzondere soorten vogels en bepaalde gebieden, zoals de Boschplaat, zijn tijdens het broedseizoen afgesloten voor publiek om zoveel mogelijk de rust te bewaren. Vandaar dat ik heb besloten om het afschot van de overgebleven edelherten met eventuele nakomelingen na het broedseizoen te hervatten.
Ik maak van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat mijn brief van 9 februari 2009, waarin ik de Veluwe en de Oostvaardersplassen heb genoemd als leefgebieden voor het edelhert, niet impliceert dat het ambitieniveau voor het edelhert in de robuuste verbindingen is veranderd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


1 Kenmerk DN.2009/260.