Gemeente Breda

Voorstellen voor een nieuwe organisatie voor beeldcultuur in Breda

Op vrijdag 20 maart ontving wethouder Wilbert Willems uit handen van de heren Rob de Brouwer en Dennis Elbers een businessplan voor de ruimte voor beeld en cultuur, aangegeven met het symbool ©. Eind vorig jaar kregen zij de opdracht van de gemeente om een dergelijk plan te ontwikkelen.

In het businessplan staan voorstellen voor het gebruik van het voormalige NBKS-pand aan de Reigerstraat in de binnenstad van Breda als een multifunctionele ruimte voor beeldcultuur. Het is de bedoeling dat zich in dit centrum instellingen vestigen die zich op enigerlei wijze bezighouden met beeldcultuur, zoals de organisatoren van de drie Bredase cultuurfestivals, namelijk het Graphic Design Festival, International Film Festival Breda en Breda Photo, een archief voor grafisch ontwerp en grafische ontwerpbureaus. Ook wordt voorgesteld een tentoonstellingsruimte erin onder te brengen.

© is overigens niet alleen een gebouw, maar ook een organisatie die gaat functioneren als een spin in het web voor alles en iedereen die te maken heeft met beeldcultuur.

In het concept-businessplan zijn twee scenarios uitgewerkt. In het eerste scenario is ervan uitgegaan dat ook het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en mogelijk ook het Reclamearsenaal (archief van reclame-uitingen) in het gebouw aan de Reigerstraat worden ondergebracht. Dan zouden wel ingrijpende bouwkundige aanpassingen moeten plaatsvinden om de juiste klimaatbeheersing voor die archieven te kunnen realiseren.
Er is daarom ook een tweede scenario ontwikkeld, waarbij die archieffuncties niet in het gebouw worden opgenomen. In dit scenario zijn wel enige bouwkundige wijzigingen nodig om het gebouw geschikt te maken voor de verschillende functies die het kan gaan herbergen.

Cultuurwethouder Wilbert Willems: Het is een heel inspirerend verhaal, waarnaar we met veel belangstelling gaan kijken. Wat me bijvoorbeeld erg aanspreekt is de gedachte dat het gebouw en de organisatie een kruispunt vormen van de drie Os (onderwijs, overheid, ondernemers) en culturele instellingen. Daarmee wordt mijn wens vervuld om cultuur midden in de maatschappij te plaatsen.
Ook vind ik de voorstellen interessant omdat die de continuïteit van de Bredase cultuurfestivals verzekert. Tenslotte ben ik blij dat het plan laat zien dat een en ander binnen de financiële randvoorwaarden kan plaatsvinden.

Breda, 20 maart 2009