Helft gemeenten heeft vrijwilligers verzekerd

20/03/2009 19:10

Centraal Beheer Achmea

Apeldoorn, 20 maart 2009 - De helft van alle gemeenten in ons land heeft haar vrijwilligers sinds 1 januari collectief verzekerd via de vrijwilligers polis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De provincies Friesland, Zuid-Holland en Zeeland lopen hierbij voorop. Zo heeft driekwart van de Friese gemeenten haar vrijwilligers collectief verzekerd. Dit blijkt uit de eerste 'vrijwillig verzekerd' barometer van verzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Claims

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn ruim 60 claims ingediend. Deze claims variëren sterk in onderwerp. Van verlies en diefstal van persoonlijke eigendommen tot claims op het gebied van aansprakelijkheid.

Voorbeeld claim:

Mevrouw de Jong die voorleesmoeder is op een basisschool, komt bij het binnengaan van de klas ten val over speelgoed dat op de grond ligt. Ze loopt daarbij letsel op en moet 14 dagen absolute rust houden. Ze kan hierdoor haar huishouding met 3 kleine kinderen niet runnen. Is deze schade gedekt op de VNG vrijwilligerspolis? Ja, er is een dekking acute huishoudelijke hulp.

Vrijwilligerswerk

In Nederland zijn ruim vier miljoen mensen (ongeveer 25% van de bevolking) actief als vrijwilliger. Zij zijn vaak op een andere manier verzekerd tegen risico's die ze lopen: sommige helemaal niet of onvoldoende, andere via hun gemeente, organisatie of vereniging. Om een eind te maken aan deze verschillen is er sinds eind vorig jaar een oplossing waarbij iedere gemeente alle vrijwilligers collectief kan verzekeren. De gemeente betaalt een premie op basis van het aantal inwoners. De vrijwilliger hoeft zelf geen administratieve handelingen te verrichten. Op deze wijze laten gemeenten haar vrijwilligers bij calamiteiten niet in de kou staan en bevorderen ze participatie en betrokkenheid van mensen in hun buurt of vereniging.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://cba.newsclipper.nl