NEN


Machinerichtlijn biedt kansen

vrijdag 20 maart 2009, 10:00

Recessie of niet, de economie - en daarmee de machinebouw - draait gewoon door. Juist om er economisch weer bovenop te komen zullen we moeten werken aan en met snelle, flexibele en energiezuinige - dus geautomatiseerde - machines en productielijnen.

Dat nieuwbouw plaats maakt voor renovatie van bestaande machines en productielijnen (retrofitting), is in de industrie al langer gebruikelijk. Verouderde industriële installaties worden niet in zijn geheel vernieuwd, maar in veel gevallen sneller en flexibeler gemaakt door toepassing van nieuwe, digitale aandrijf- en besturingstechnieken.

Alle onderdelen van productieprocessen zijn daardoor diep geïntegreerd; alles reageert op alles - soepel, snel en flexibel. De hooggeautomatiseerde mensarme productie mag in geen geval worden onderbroken, hooguit even vertraagd of bijgestuurd. Alleen zo kan de West-Europese maakindustrie opboksen tegen de zware concurrentie vanuit lagelonenlanden in Oost-Europa en het Verre Oosten. Bovendien zijn steeds meer ontwerpers en -bouwers van hoogwaardige machines gericht op de industrie in de ons omringende landen.

Veiligheid
Bij die supersnelle productielijnen moet de veiligheid van productiemedewerkers extra worden gewaarborgd. Na een overgangsperiode van drie jaar moeten de industriële installateur, de kast- en paneelbouwer en de 'system integrator' dit jaar toch echt overschakelen van de oude veiligheidscategorieën in de norm NEN-EN 954-1 naar de PL- en SIL-niveaus in respectievelijk de normen NEN-EN-ISO 13849-1 en NEN-EN-IEC 62061. Al zijn normen niet wettelijk verplicht, de nieuwe Europese Machinerichtlijn is dat wél. En die richtlijn noemt geharmoniseerde normen als methode om aan de eisen in de richtlijn te voldoen.

Nieuwe kansen
Bovenal brengt de nieuwe richtlijn nieuwe kansen om machines flexibeler, sneller en toch veilig te houden. Alleen zijn de richtlijn en de nieuwe normen nogal ingewikkeld. NEN zal dit jaar veel aanvullende informatie verspreiden over wat de Machinerichtlijn voor de markt betekent. NEN-Machinebouw Nieuws geeft een special uit die geheel in het kader staat van de nieuwe Machinerichtlijn, tevens is nummer 2 van het vaktijdschrift Mag1010 van NEN vrijwel geheel aan dit onderwerp gewijd. Hierdoor kan iedereen dit jaar nog tijdig de nieuwe richtlijn en normen in de eigen bedrijfsvoering implementeren.

Wegwijzer
Met de Wegwijzer Machinerichtlijn kunt u zich voorbereiden op de Machinerichtlijn.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Machinebouwmail (Publicatie)