Ingezonden persbericht


Persbericht -

Conclusie ZorgTotaal: Hulpmiddelenbranche gelooft in keuzevrijheid consument!

Sinds 1 januari 2007 is de wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) van kracht. Gemeenten kiezen door middel van aanbestedingsprocedures één of meerdere leveranciers voor bijvoorbeeld het verstrekken van zorghulpmiddelen. Tijdens de Welzorg Rondetafeldiscussie op ZorgTotaal op 19 maart, concludeerde de grootste hulpmiddelenleveranciers gezamenlijk dat de Wmo twee jaar na invoering volwassen aan het worden is. Hierdoor kan de keuzevrijheid voor de consument nu echt benut worden.

Hulp bij keuzevrijheid
Gemeenten zijn verplicht om burgers de keuze te bieden tussen een voorziening in natura, een financiële tegemoetkoming of een persoonsgebonden budget (PGB). Dit geldt voor alle individuele zorgvoorzieningen. Doordat in steeds meer gemeenten meervoudige WMO aanbestedingen (selectie van meerdere leveranciers) plaats vinden, krijgt de cliënt ook daadwerkelijk meer keuzevrijheid. Het mag echter niet gebeuren dat de eindgebruiker verdwaalt in een woud van mogelijkheden en regels. De aan tafel zittende branchevertegenwoordigers vinden dat de consument hulp moet krijgen bij het maken van een afgewogen keuze. Dit komt direct ten goede aan de doelmatigheid van de inzet van het hulpmiddel. Als recent positief voorbeeld haalde Gerard Brand (CEO Welzorg) de aanbesteding in de gemeente Almere aan, waar drie leveranciers hulpmiddelen mogen leveren met gebruik van een vouchersysteem dat de werking van een PGB heeft.

Over de Wmo
Gemeenten bieden via de Wmo hulp voor beperkingen die mensen in het dagelijks leven kunnen hinderen. Voor wie lichamelijk en psychisch gezond is, zijn dit vaak de normaalste zaken van de wereld. Voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking kunnen zulke dagelijkse handelingen enorme obstakels zijn. Gelukkig zijn er diverse voorzieningen die er toe bijdragen dat mensen met beperkingen toch kunnen meedoen. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De WMO maakt het mensen makkelijker om hulp of ondersteuning aan te vragen.

Maatschappelijk debat
Aansprekende prominenten, politici, professionals uit vak, eindgebruikers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties bespreken tijdens de Rondetafeldiscussies op ZorgTotaal actuele zaken en oplossingen rondom thema's als 'verkeersveiligheid voor scootmobielgebruikers', doelmatige inzet van hulpmiddelen aan instellingen' en 'de klant aan het roer'. De discussies werden geleid door TV-presentarice en zorgdeskundige Ria Bremer. Welzorg biedt hiermee een inhoudelijk platform dat antwoorden geeft op prangende zorgvraagstukken anno 2009.

Welzorg op ZorgTotaal 2009
Tijdens de grootste vakbeurs voor professionals werkzaam in de zorgsector, ZorgTotaal 2009, introduceerde Welzorg haar nieuwe beursconcept. Van 18 tot en met 20 maart bood de nieuwe Welzorgstand ondermeer de Welzorg Business Netwerk Spot en dagelijks van 14:00u tot 15:00u een Welzorg Rondetafeldiscussie geleid door Ria Bremer met aansluitend het Welzorg Happy Hour.

Over Welzorg Groep
De Welzorg groep is marktleider op het gebied van de verstrekking (distributie, service, onderhoud en verhuur) van mobiliteitshulpmiddelen voor ouderen en gehandicapten in Nederland. De onderneming is ook actief in Denemarken en Zweden.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht