Gemeente Ede

nummer 043 / Ede, 17 maart 2009

Eerste keer in Cultura op 21 maart
Burgemeester van Ede reikt elf Pluimen uit.

Samen met wethouder Simon van de Pol reikt burgemeester Cees van der Knaap zaterdagmiddag 21 maart voor de eerste keer elf Pluimen uit aan kinderen en jongeren uit de gemeente Ede. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Cultura. Het officiële gedeelte begint om 15.00 uur met een optreden van Jeugdshowband Irene en eindigt om 17.00 uur met een optreden van de kinderen van de Koorschool Midden-Gelderland.

Op initiatief van raadslid Geeske Telgen (CDA) heeft de gemeenteraad in 2008 besloten om een jongerenonderscheiding in het leven te roepen. Het lintje is bedoeld voor kinderen en jongeren die zich belangeloos hebben ingezet voor de Edese samenleving. Daarnaast is het lintje ook voor kinderen en jongeren die in 2008 Nederlands kampioen werden of die een bijzondere prestatie hebben verricht op het gebied van sport of cultuur.

De Pluim
Vorig jaar is een oproep gedaan in Ede Stad om een naam te bedenken voor deze onderscheiding. Het werd De Pluim. De Pluim is ontworpen en gemaakt door twee derdejaars studenten van het Praktijkbureau van de afdeling Product Design van ARTEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. De Pluim bestaat uit een grote, mooie spijker en een bijbehorende bijzondere hamer. De ontvanger van De Pluim slaat deze spijker samen met de burgemeester in een houten zuil. Op de kop van de spijker is de aam van het kind/jongere gegraveerd of de naam van de groep. De hamer krijgen ze mee naar huis of mee naar de vereniging. De zuil krijgt een bijzonder plaatsje in de hal van het gemeentehuis. Alle kinderen/jongeren krijgen ook nog een herinneringsmedaille.

Jury
Een jury boog zich over dertien voordrachten. Uiteindelijk worden er elf Pluimen uitgereikt.
Wie zaten er in de jury?

* Wethouder S. van de Pol, portefeuille Jeugd en Jongeren;
* De heer H. Wienke, Unitchef politie Gelderland-Midden;
* Mevrouw L. Oosterbaan, Welstede Welzijnsgroep;
* Mevrouw G. Telgen-Swarts, initiatiefneemster en raadslid CDA;
* De heer W. Albers, gemeentelijk adviseur sport en recreatie;
* Hülya Kaynarca, lid jongerenraad;

* Jeroen Baardman, lid jongerenraad.

De lintjes gaan naar:

* Elise Mons, Ede (11 jaar). Zij heeft zich enkele jaren onder moeilijke omstandigheden op bijzondere wijze ingezet binnen het eigen gezin.

* Wolter Kelderman, Lunteren (16 jaar). Hij krijgt De Pluim omdat hij zich op bijzondere wijze heeft ingezet op sociaal-maatschappelijk terrein en op het gebied van sport (o.a. voor de Oud Lunterse Dag, de vrijwillige brandweer, de Hervormde Kerk en de volleybal- en voetbalvereniging).
* Koen Ubels, Ede (12 jaar). Hij werd op 2 maart 2008 in Rijswijk voor de tweede keer kampioen tijdens het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd.

* Zangklas 1 t/m 4 Koorschool Midden-Gelderland (70 koorleden in de leeftijd van 6 tot 23 jaar). Het koor krijgt De Pluim voor hun unieke lunchuitvoering op Goede Vrijdag 21 maart 2008 van de Nederlandse hertaling van Jan Rot van de Mattheüs Passie van Johann Sebastiaan Bach in de Gereformeerde Kerk De Brink in Bennekom.

* Jeugdshowband Irene (35 leden in de leeftijd van 11 tot 15 jaar). Zij werden op 7 juni 2008 kampioen in de sectie Show van de Nederlandse jeugdkampioenschappen in Vlissingen. Het thema van hun optreden was de musical "Tarzan".

* Melanie Voskuil, Lunteren (9 jaar) van Damvereniging DES Lunteren. Zij werd op 24 mei 2008 in Wageningen Nederlands Kampioen Dammen in de categorie Welpen Meisjes (tot 10 jaar). Melanie kan helaas vanwege een belangrijk damtoernooi niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Simon van de Pol zal op een later tijdstip De Pluim aan haar uitreiken op het gemeentehuis.
* Arwin Lammers, Ede (14 jaar) van Damvereniging DES Lunteren. Hij werd Nederlands Kampioen Dammen in de categorie Pupillen (tot 14 jaar) op 28 april t/m 3 mei 2008 in Huissen.
* Jamie Groeneveld (Ede, 12 jaar) en Esmé Fasen (Kesteren, 11 jaar) van Dansclub Cervia te Rhenen. Zij werden als team bij de Nederlandse Kampioenschappen van de Nederlandse Algemene Danssport Bond op 5 januari 2008 in Poeldijk, kampioen Juveniles (9 - 11 jaar) in zowel de Ballroom als in de Latin-American discipline.
* C- Selectie Jazzdans van DOS Bennekom (12 meiden in de leeftijd van 9 tot 14 jaar). Tijdens het Nederlands Kampioenschap Jazzdans op 7 juni 2008 in Nieuwegein werd dit team kampioen.
* G- Hockeyteam van Mixed Hockey Club Ede (9 gehandicapte deelnemers in de leeftijd van 12 tot 20 jaar). Dit team heeft op 6, 7 en 8 juni 2008 deelgenomen aan de Nationale Special Olympics in Amsterdam. Zij behaalden de eerste plaats.

* Meisjesteam t/m 10 jaar van Tennisvereniging Keltenwoud (4 meiden, toen allen 10 jaar). Zij werden op 25 juni 2008 op tennispark Beekhuizen in Velp Gelders kampioen. Dit was een bijzondere prestatie omdat het voor kinderen van deze leeftijd in de tennissport een lange en moeizame weg is om op dit niveau een eerste prijs te behalen.

Foto's van deze uitreiking kunnen vanaf woensdag 25 maart worden gedownload van onze gemeentelijke website www.ede.nl.

Aanvragen De Pluim 2009
Tussen 1 september en 1 november 2009 kunnen kinderen en jongeren die wonen in de gemeente Ede worden aangemeld voor de Pluim 2009. Eind augustus 2009 worden de criteria en de wijze waarop een kind of jongere kan worden aangemeld gepubliceerd op de gemeentelijke voorlichtingspagina in Ede-Stad.
De Pluim is bedoeld voor kinderen en jongeren die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Edese samenleving of die Nederlands of Internationaal Kampioen zijn geworden op het gebied van sport of cultuur in 2009. Er waren deze keer veel voordrachten van kampioenen. Het College van burgemeester en wethouders is voor 2009 ook op zoek naar kinderen en jongeren die zich belangeloos op sociaal-maatschappelijk terrein hebben ingezet voor hun omgeving of die een bijzondere prestatie hebben verricht.