Ingezonden persbericht



---


Bijzondere Haydndag in Agora op eerste lente-zondag in 2009

Lelystad - Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Haydn overleed. Voor Theater Agora en het Apollo Ensemble de aanleiding om een 'Haydndag' te organiseren met alle aandacht voor het werk van deze vermaarde componist. Gedurende de dag vinden er concerten plaats en worden workshops gegeven. De dag is ingedeeld in drie blokken, waarbij steeds in een concert van het Apollo Ensemble een symfonie van Haydn centraal staat. Om 11.00 is dat 'Le Matin' (de ochtend), om 15:00 'Le Midi' (de middag) en om 21:00 'Le Soir' (de avond). De Russisch-Franse cellist Sergei Istomin is solist in de celloconcerten van Haydn. Daarnaast zijn er optredens van de jonge Lelystadse sterpianist Santiago Juncal, de Cantorij Lelystad en het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest.

Haydns zogenaamde Tageszeiten-symfonieën zijn in vele opzichten verwant met Vivaldi's Vier jaargetijden. Ze hebben daarmee niet alleen het programmatische element gemeen, zonsopgang, storm, enz., maar ook het concerterende element. Net als in het barokke concerto grosso worden de verschillende instrumenten in Haydns vroege symfonieën bedacht met enkele veeleisende solo's. Haydn staat garant voor meesterlijke en vaak verrassende interventies. De curieuze dialoog tussen fagot en contrabas uit het Menuet van 'Le Matin' is slechts één van de talrijke voorbeelden. Het 'Apollo Ensemble' heeft, net als in diens tijd daarbij geen nood aan een dirigent, maar ze laten zich op sleeptouw nemen door de eerste violist. Het orkest aan het hof van Esterhazy was klein, een groep van circa 15 musici. Een van Haydns geniale vondsten is het recitatief uit 'Le Midi',waarin de viool de rol van prima donna toebedeeld krijgt. Haar ontroerende dialoog met de cello in de daaropvolgende aria is kamermuziek van het allerhoogste niveau.

De beide celloconcerten in C en D schreef Haydn voor zijn virtuoze leerlingen Anton Kraft of Joseph Weigl uit het Esterházy hoforkest. Interessant is het te ervaren dat Haydn over geweldig virtuoze instrumentalisten beschikte en dat ook het niveau van het ensemblespel bijzonder hoog moet zijn geweest. De eisen die beide werken aan de uitvoerenden stellen, zijn extreem hoog. Neem het eerste concert in C, vermoedelijk uit de periode 1761/5. Het begint met een eerste deel dat een demonstratie is van een en al virtuositeit; het adagio heeft daarna even een rustgevende melodie voordat de finale als een wervelwind losbarst. Bij de in Rusland geboren en nu in Frankrijk woonachtige wereldberoemde cellist Sergei Istomin zullen deze virtuoze werken in goede handen zijn.

Tussen de concerten van het Apollo Ensemble door zijn er diverse andere activiteiten. Allereerst natuurlijk de Haydn-lunch! De jonge sterpianist Santiago Juncal uit Lelystad verzorgt om 13.30 een optreden. Hij studeert piano aan het conservatorium van Amsterdam. Om 14.00 wordt er een workshop gegeven, waarin jonge pianisten een masterclass krijgen over een pianoconcert van Haydn. Hierin worden ze begeleid door het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest, onder leiding van Roeland Robert. De blazers van het jeugdorkest zullen ondertussen hun tanden in een werk voor blazers van Haydn zetten.

Na het middagconcert 'Le Midi' werkt om 16:00 het 'Flevolands Jeugd Symfonie Orkest' aan een Haydn symfonie waarbij David Rabinovich, artistiek leider van het 'Apollo Ensemble', zijn visie op deze muziek aan het 'Flevolands Jeugd Orkest' zal overbrengen. Daarna is het tijd voor het Haydn-diner!

Het avondprogramma begint om 19.30 met een concert van het 'Flevolands Jeugd Symfonie Orkest' onder leiding van Roeland Robert, gevolgd door een optreden van de 'Cantorij Lelystad' onder leiding van Marion Boshuizen. Hieraan zal de jonge sopraan Elvire Beekhuizen (eerstejaars zangstudente aan het Koninklijk conservatorium Den Haag) als soliste meewerken. De avond wordt om 21.00 afgesloten met het celloconcert in D en daarna 'Le Soir'.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Agora theaterkassa, die geopend is van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. De kassa is op deze tijden telefonisch bereikbaar op 0320-239239. Een passé-partout voor de gehele dag kost E 25,00. Per dagdeel kost een kaartje E 10.00. Het is ook mogelijk via internet kaarten te bestellen: www.agora-lelystad.nl