Slagersberoep in de lift - Bewonder het vakmansschap van de slager / traiteur / versspecialist op Eurobeef

19/03/2009 10:05

KORTRIJK XPO

Meer dan 700 ambachtelijke vleeswarenproducten tentoongesteld op de Eurobeef Vakwedstrijden

De Eurobeef Vakwedstrijden worden elke 2 jaar georganiseerd ter gelegenheid van de vakbeurs Meat & Fresh Expo, dit jaar van zondag 22 tot en met woensdag 25 maart in Kortrijk Xpo.

In de geschiedenis van de wedstrijd waren de inschrijvingen nooit eerder zo talrijk. Meer dan 200 kandidaten laten meer dan 700 ambachtelijk vervaardigde vleeswarenproducten beoordelen door een professionele en consumentenjury. Deelname aan de wedstrijd staat open voor Belgische en internationale vaklui. Opvallend bij deze editie is dat leerlingen maar liefst 26% van het totale aantal producten voor hun rekening nemen.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België in samenwerking met de vakbeurs Meat & Fresh Expo. Producten worden onderverdeeld in 12 verschillende rubrieken, gaande van sierschotels over gekookte en rauwe hammen en vleeswaren, heerlijke patés en bereide gerechten.

Doel van de wedstrijd is om het vakmanschap in de kijker te plaatsen en om de producten van de slager, traiteur en versspecialist om een objectieve en professionele manier te beoordelen. Een strenge jurering gaat de tentoonstelling vooraf. Alle producten worden door 3 professionele juryleden en 1 consumentenjurylid beoordeeld. De enorme klus wordt geklaard door meer dan 60 juryleden en dit op zondag 22 maart vanaf 6 uur.

Bedoeling is immers om de ruim 700 gejureerde producten vanaf de middag centraal in de beurs tentoon te stellen. Naast een diploma en medaille ontvangen de kandidaten ook de beoordelingsformulieren van de jury met tips om hun producten verder te perfectioneren. Wie een dergelijk diploma in zijn zaak kan hangen, bewijst de consument dat hij/zij streeft naar uitmuntende kwaliteit, naar verfijnde smaak, naar perfectie.

Velen dingen mee naar de Oscars, de hoogste onderscheiding die een deelnemer kan behalen. Deze Oscars zijn een bekroning voor de kandidaat die de hoogste score behaalt in 6 verschillende rubrieken (nl: schotel vers vlees, ambachtelijke kookham, ambachtelijke gedroogde vleeswaren, ambachtelijke kookworst, ambachtelijke leverbereiding en bereide gerechten). De prijsuitreiking van de ereprijzen vindt plaats op dinsdag 24 maart om 18u in de Rambla van Kortrijk Xpo.

Gouden Mes: wedstrijd voor jong talent

Het Gouden Mes is een wedstrijd voor jong talent georganiseerd door Syntra West en het Provinciaal Slagersverbond onder auspiciën van Syntra Vlaanderen. Op maandag 23 maart nemen de 15 kandidaten het op tegen elkaar én tegen de tijd.

Binnen een tijdslimiet dienen ze een aantal opgelegde proeven tot een goed einde te brengen. Opvallend hierbij is dat de 15 beschikbare plaatsen in een mum van tijd waren ingevuld. De winnaar keert huiswaarts met - hoe kan het ook anders - "Het Gouden Mes".

Aantal leerlingen slagersopleiding stijgt!

Het grote succes van deze wedstrijden - in deze toch moeilijke tijden - is een weerspiegeling van de dynamiek van de branche en het vertrouwen in de toekomst.

Het slagersberoep behoort nog steeds tot één van de knelpuntberoepen. Toch is er hoop op verbetering. Dat zegt ook Daniel Tytgat, verantwoordelijke opleiding in de Slagerijschool Ter Groene Poorte Brugge.

" Het ziet er naar uit dat nu al 48 leerlingen na de eerste graad - waar ze proeven van verschillende opleidingen - ook effectief gaan kiezen voor de richting slagerij, dit zijn er 12 meer dan vorig jaar. Ook de studenten uit andere richtingen informeren naar de mogelijkheden van een zevende jaar slagerij. Het beroep van slager zit duidelijk in de lift. De waardering is groter geworden en een belangrijke troef is de werkzekerheid. Voor elke slager die bij ons afstudeert, kan Ter Groene Poorte 3 of 4 plaatsen aanbieden. Er is nog heel wat werk aan de winkel, maar de toekomst ziet er goed uit voor de ambachtelijke slager"

Meat & Fresh Expo: 22-25 maart 2009 in Kortrijk Xpo

Meat & Fresh Expo belicht alle facetten van de diverse beroepen in de versbranche. Alle versspecialisten en professionals in de voedingsbranche vinden er alles voor de uitbating van hun zaak of de uitoefening van hun beroep. Voorstelling van nieuwe producten, machines in werking, alles komt aan bod tijdens de 12e editie van Meat & Fresh Expo van 22 tot 25 maart in Kortrijk Xpo. De beurs is enkel toegankelijk voor vakmensen uit de voedingsbranche.

Meer info: Kortrijk Xpo - 056 24 11 11 - www.meat-fresh.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel