Ingezonden persbericht

Winaars Edison Pop 2009 bekend

Hilversum, zondag 22 maart 2009 - Alain Clark en Ilse DeLange hebben een Edison gewonnen als beste mannelijke en beste vrouwelijke popartiest. In de categorie beste groep werd BLØF geroemd en beste nieuwkomer was Sabrina Starke. Alex Roeka en Ronald Goedemondt wonnen de felbegeerde beeldjes in de categorieën comedy en kleinkunst. De uitreiking van Edison Pop, de oudste en meest prestigieuze muziekprijs van Nederland, vond vanavond plaats in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center. Het Nederlandse publiek besliste dat de Edisons voor beste song en beste album naar Marco Borsato gingen. In de overige categorieën kende de vakjury de prijzen toe. Klik hier voor een overzicht van de winnaars.
Beeldmateriaal van Edison Pop is vanaf 23.00 uur beschikbaar op:
http://pic.vicinity.nl/click.php?pom
ftp.150db.nl
Login: edisonpers
Password: getcontent

Nederlandse muziekscene levendiger dan ooit
Edison Pop, de prijs voor populaire muziekgenres, kende dit jaar een geheel nieuwe formule. Een kleine vakjury onder leiding van Leo Blokhuis koos genomineerden en winnaars uit alleen nationale popartiesten die het afgelopen jaar een bijzondere muzikale bijdrage hebben geleverd. "Nederland heeft een rijke muziekcultuur opgebouwd: van kwalitatief hoogstaande volkse muziek tot stevig rechtdoor rockende hitparadepop. Van de kleinste zaaltjes in het clubcircuit tot de stadions. Er is zoveel goede muziek, alleen al in Nederland, dat "de beste" kiezen bijna een onmogelijke opgave is. We hebben de platen beluisterd, we hebben de interviews gelezen, we hebben het artwork bekeken, we hebben gezien wat het publiek groot heeft gemaakt, we hebben de albums van dit jaar afgezet tegen eerdere releases van dezelfde artiest en we hebben in volle overtuiging knopen doorgehakt," aldus juryvoorzitter Leo Blokhuis. Klik hier voor meer informatie over de Edison Pop vakjury.

Oeuvreprijs voor Krezip
Vorige week werd al bekend dat Krezip de Edison Pop Oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen. De band trakteerde het publiek tijdens de uitreiking op het voorlopig laatste optreden tot aan de afscheidsconcerten in juni. Een bijzonder moment voor Krezip, maar ook voor Edison Pop. Met een rijke historie sinds 1960 is de Edison de oudste en meest prestigieuze muziekprijs van Nederland en op de Grammy na zelfs de oudste ter wereld.

Edison Pop Festival
Voor het eerst vond er naast de prijsuitreiking voor prominenten uit de muziek, entertainment en politiek ook het Edison Pop Festival plaats. Op de Rotterdamse podia Off-Corso, WATT en Thalia Lounge speelden klinkende namen als Sabrina Starke, Marike Jager, Dio en de 3J's, maar vooral ook veel aanstormend talent. "Met het Edison Pop Festival creëren we een nationaal platform voor jong aanstormend talent en brengen we hen dichter bij het Nederlandse publiek", aldus Paul Solleveld, directeur van de Edison Stichting. De organisatie had van tevoren al de ambitie geuit dit festival binnen vijf jaar uit te laten groeien tot een grootschalig evenement dat op een dertigtal binnen- en buitenlocaties in het centrum van Rotterdam plaatsvindt.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht