European Union



Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van het uitstel van de parlementsverkiezingen in Jemen

De Europese Unie betreurt het dat de regering van Jemen en de oppositie ondanks langdurige onderhandelingen geen consensus hebben bereikt over het houden van verkiezingen in 2009. Wij roepen de politieke partijen op goed gebruik te maken van hun overeenkomst om de parlementsverkiezingen met twee jaar uit te stellen en dringend een duidelijke routekaart op te stellen met maatregelen die nodig zijn om het kiesstelsel te verbeteren en de democratie te verdiepen. De EU is bereid dit proces te ondersteunen, dat naar wij hopen vooral gericht zal zijn op de herziening van de kieswet, zoals aanbevolen door de EU-verkiezingswaarnemingsmissie na de presidentsverkiezingen van 2006, en dat gepaard zal gaan met een versterking van de rol van het Parlement en de parlementsfracties.

De EU roept alle politieke partijen en de civiele samenleving op om samen te werken ter versterking van de eenheid van het land, de democratische instellingen van de staat, en de rechtsstatelijkheid. De periode vóór de verkiezingen dient te worden benut niet alleen om reële vooruitgang te boeken met het democratiseringsproces in Jemen, maar ook om andere belangrijke hervormingen te verwezenlijken die noodzakelijk zijn om de zware uitdagingen op economisch en veiligheidsgebied het hoofd te bieden. De EU is ook bereid om de inspanningen van Jemen op dit gebied te steunen. Indien geen vorderingen worden gemaakt, kan de situatie leiden tot een achteruitgang van de democratie en tot minder stabiliteit in Jemen.

De EU zal de vooruitgang op het gebied van electorale hervormingen op de voet volgen en nagaan of er ruimte is voor het sturen van een verkiezingswaarnemingsmissie voor de parlementsverkiezingen die nu voor 2011 gepland zijn.

De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië, en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.