Provincie Noord-Holland

Culturele activiteiten tijdens opknapbeurt Westfriese Omringdijk

24-3-2009

De provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaan de 800 jaar oude Westfriese Omringdijk de komende jaren opknappen, behouden en meer zichtbaar maken in het landschap.

Op 18 maart hebben gedeputeerde cultuur Sascha Baggerman en dijkgraaf Luc Kohsiek hiervoor het startschot gegeven. Tijdens de opknapbeurt worden op de dijk allerlei culturele activiteiten georganiseerd.

Het provinciale monument is 126 kilometer lang en is een van de oudste dijken van ons land. De omringdijk is belangrijk Noord-Hollands cultureel erfgoed. De dijk vertelt de geschiedenis van de eeuwenlange strijd van de Westfriezen tegen het water. De dijk heeft bijgedragen aan het ontstaan van de provincie.

Om de invloed op het leven van de mensen en de rol in de geschiedenis de van de dijk onder de aandacht te brengen is er de komende jaren een keur aan culturele activiteiten te verwachten. Provincie en Hoogheemraadschap werken hierbij samen met gemeenten, erfgoedorganisaties en culturele instellingen. De vorderingen van de opknapbeurt en de culturele activiteiten op de dijk zijn te volgen zijn op de website www.westfrieseomringdijk.nl.

Culturele activiteiten

Bij de start van de renovatie vertelde Baggerman dat zij zich er samen met gedeputeerde Kruisinga voor gaat inspannen om het 16^e-eeuwse sluisje in de dijk nabij Schellinkhout zo goed mogelijk te behouden. Dit monumentale sluisje object dreigde door de dijkverzwaring te moeten verdwijnen.

Nieuwsredactie