Provincie Groningen

Provincie wil Europese erkenning voor het Gronings 24 maart 2009

Gedeputeerde Staten hebben de aanvraag voor een Europese erkenning van het Gronings vandaag vastgesteld. Samen met de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland en de gemeenten Oost- en Weststellingwerf, voert de provincie actie voor het behoud van de Groninger taal. De aanvraag is gericht op erkenning in deel III van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. De erkenning van deel II (huidige toepassing) naar deel III zorgt er voor dat de taal beter beschermd wordt.
De betrokken gemeenten en provincies leggen de aanvraag voor aan de raden en staten. Na vaststelling zal de aanvraag tot erkenning gezamenlijk worden aangeboden aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Het college van Gedeputeerde Staten maakt zich zorgen over het feit dat steeds minder mensen de streektaal spreken en gebruiken. De gedeputeerde van Cultuur, Hans Gerritsen is sinds 2006 voorvechter voor de erkenning van het Nedersaksisch: "Het Gronings is een mooie, rijke taal waar we heel trots op mogen zijn. Het is een belangrijk onderdeel van onze identiteit en voor veel Groningers heeft het een niet te onderschatten emotionele waarde."
Het Nedersaksisch is de moedertaal van velen in het Nedersaksisch taalgebied dat ruim 3 miljoen inwoners beslaat. De helft van de inwoners zijn actieve gebruikers. "Het Nedersaksisch bevat vele unieke zegswijzen en uitdrukkingen en is bovendien Europees erfgoed waarmee, net als met monumenten, zorgzaam moet worden omgegaan", aldus Gerritsen.

Cursus Gronings
De aangevraagde erkenning levert behalve een actieve bescherming van onze taal ook een betere toegang op tot Europese fondsen. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat de provincie cursussen Gronings faciliteert. Dat laatste gebeurt al: er zijn al 20 docenten Gronings opgeleid, is er zeer toegankelijk lesmateriaal ontwikkeld en hebben meer dan 1.000 mensen een cursus Gronings afgerond. Ook biedt de provincie Groningen cursussen aan het personeel aan. De erkenning is nadrukkelijk bedoeld om het gebruik en draagvlak voor de streektaal te stimuleren.

Europees Handvest
Als het Rijk akkoord gaat, zal zij de aanvraag indienen bij de Raad van Europa. Het gaat om de erkenning van het Nedersaksisch onder Deel III van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Met de ondertekening van dit handvest heeft ons land zich uitgesproken voor de bescherming van minderheidstalen en regionale talen. In dit handvest wordt er vanuit gegaan dat de bescherming van een regionale taal bijdraagt aan het stand houden van cultureel erfgoed van de regio. Naar verwachting zal de erkenning budgetneutraal verlopen.