Afval = grondstof

24/03/2009 15:28

FEBEM-FEGE

Economische crisis bevestigt belang verstandig materialen- en energiebeheer

Vlaanderen beschikt over 20 miljoen ton afval waarvan het jaarlijks een groot deel opnieuw als grondstof inzet. Professionele bedrijven, publiek en privaat, zorgen daarvoor. En toch lijkt het beleid te twijfelen om onze afvalstoffen helemaal ten volle te benutten. De publieke en private afval- en recyclingsector roepen op om van de huidige crisis gebruik te maken om daar nog meer werk van te maken.

In tijden van crisis is het goed te kijken naar de sterkten van de eigen economie. Het beschikken over eigen grondstoffen is niet echt een troef die Vlaanderen kan uitspelen. En toch, dit land beschikt over miljoenen tonnen grondstoffen: afvalstoffen die door onze burgers en bedrijven dagelijks worden geproduceerd. Het meer optimaal gebruik ervan lijkt logisch. Toch maken we deze keuze nog onvoldoende.

De totale hoeveelheid afval die Vlaanderen jaarlijks produceert, situeert zich rond 20 miljoen ton. Heel wat materialen zoals glas, papier, kunststof, GFT en bouwpuin krijgen een tweede leven via de recyclage ervan tot nieuwe materialen. Andere stromen zoals biomassa-afval en restafval vormen een bron voor productie van hernieuwbare energie (stroom en warmte). De Vlaamse afvalsector zorgt hiermee voor een daling van de afhankelijkheid van ons land van het buitenland voor de bevoorrading van onze producerende ondernemingen met basismaterialen en energie. De sector, gekenmerkt door aanwezigheid van private en publieke bedrijven, legt vandaag mooie resultaten voor in internationale context. Maar toch laat Vlaanderen nog kansen liggen.

Nog steeds bestaan er regels die het gebruik van gerecupereerde materialen eerder tegenwerken dan motiveren. Overheden en producerende bedrijven denken nog te weinig na over het gebruik van secundaire grondstoffen als alternatief voor de primaire grondstoffen. En de Vlaamse overheid erkent onvoldoende de productie van hernieuwbare energie uit afval. Zo produceren afvalverwerkingsinstallaties vandaag de facto groene stroom, die Vlaanderen niet meetelt in de statistieken, terwijl diezelfde Vlaamse overheid tegelijk geld in buitenlandse CO2-projecten investeert. De sector pleit er voor dat Vlaanderen van de huidige economische toestand gebruik maakt om bij dergelijke knelpunten stil te staan en de randvoorwaarden voor verstandig materialenbeheer verder optimaliseert.

Op 26 maart komen meer dan 300 vertegenwoordigers van de afval- en recyclagesector samen in Antwerpen voor het Derde Vlaamse Afvalcongres. Het thema "Afval=Grondstof" staat centraal. Ook aspecten zoals de rol van Europa, het NIMBY-syndroom, veiligheid in de sector en de financiering van het beleid komen aan bod. Organisatoren zijn FEBEM (Federatie van privaatrechtelijke Bedrijven voor Milieubeheer, werner.annaert@febem-fege.be, 0476/90.76.28) en Interafval (Samenwerking VVSG en Vlaamse afvalintercommunales, christof.delatter@vvsg.be, 0495/64.15.43). Meer info op http://www.vvsg.be/Lists/Kalender/DispForm.aspx?ID=644.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel