Waterschap Roer & Overmaas


op in Nieuwstadt

Kinderen ruimen zwerfvuil op in Nieuwstadt

Strengere controle illegaal storten

Groep 8 van de Openbare basisschool Burgemeester Willeme in Nieuwstadt gaan op 26 maart aanstaande zwerfvuil opruimen. Plaats van handeling: de oevers van de Geleenbeek en het wandelgebied Landschapspark Susteren tussen Nieuwstadt en Susteren. Waterschap Roer en Overmaas en de gemeente Echt-Susteren kondigen tegelijkertijd een strengere controle aan voor het illegaal storten van huisvuil en tuinafval.

De opruimactie is hard nodig in Nieuwstadt want medewerkers van het waterschap en de gemeente Echt-Susteren hebben de handen vol aan het opruimen van zwerfvuil in het dorp. Veel mensen gooien gemaaid gras, takken en huishoudelijk afval in de beek of langs veldwegen. Dat ziet niet alleen smerig uit, maar levert ook gevaar op voor spelende kinderen en kan bovendien voor verstoppingen en wateroverlast leiden. In Nieuwstadt werkt het waterschap nauw samen met de gemeente Echt-Susteren om overtreders op te sporen en zo nodig te beboeten.

Aanpak zwerfvuil
Terreinbeheerders, recreanten en overheden hebben veel hinder van het vuil dat door wind en vooral water over grote afstanden wordt meegevoerd. Jaarlijks moeten duizenden kilo's afval langs beken, wegen, de Maas en natuurterreinen worden verwijderd. Waterschap Roer en Overmaas, Rijkswaterstaat Limburg en ARK Natuurontwikkeling werken samen om dit probleem aan te pakken. Ze doen dit via opruimacties, onderzoek, bewustwording en voorlichting (onder andere via de site www.zwerfvuil.eu).

Lespakket
Voor scholen hebben bovenstaande partners een lespakket voor de groepen 7 en 8 ontwikkeld dat bestaat uit een les op school en een opruimactie in de ochtend. Dit voorjaar gaan enkele schoolklassen uit Heerlen, Nieuwstadt en Maastricht ermee aan de slag langs respectievelijk de Caumerbeek, Geleenbeek en de Maas. Veel leerlingen zijn verbaasd over de omvang van de hoeveelheid vuil. Het besef dat het snoeppapiertje dat zij weggooien leidt tot duizenden kilo's vuil, opent doorgaans de ogen van de leerlingen die deelnemen aan de opruimacties. Scholen die in het kader van het
Milieu-Ontmoetings-Programma (MOP, in de 2e en 3e week van juni) geĂŻnteresseerd zijn om deel te nemen kunnen contact opnemen met Ruud van Heel van het Waterschap Roer en Overmaas: tel. 046-4205700 of een mail sturen naar r.vanheel@overmaas.nl. Het Waterschap Roer en Overmaas, Rijkswaterstaat en ARK zorgen voor het lesmateriaal, de handschoenen, prikstokken en vuilniszakken en zorgen er in veel gevallen samen met gemeenten voor dat het verzamelde vuil wordt afgevoerd.