Gemeente 's-Hertogenbosch

26-03-2009
Intentieovereenkomst FC Den Bosch, BIM en gemeente Verbetering en afbouw stadion
Het college hecht veel waarde aan een goed topsportklimaat in de stad (Sportvisie 2008). De rol van de gemeente is om te zorgen voor goede (top)sportaccommodaties. De exploitatie van het topsportbedrijf is echter een zaak van topsportorganisaties zelf. Langs die scheidslijn ondersteunt de gemeente, samen met het bedrijfsleven, topsportorganisaties in onze stad. Eén van de belangrijkste functies die de Bossche topsport daarbij vervult, is haar versterkende en wervende werking op de breedtesport.

Al enige tijd is FC Den Bosch aan het zoeken naar mogelijkheden om de haar ter beschikking staande faciliteiten te verbeteren. Uitgangspunt voor de FC is het afbouwen van het stadion, verbeteren van publieksfaciliteiten en het aanzienlijk vergroten van de verdienmogelijkheden voor de FC zelf. De BIM, als eigenaar van het stadion, oriënteert zich al enige tijd op de mogelijkheden van doorontwikkeling van het stadion met het oog op de realisatie van een drietal projecten, te weten:

- vervanging van de oost-tribune en realisatie van een supportershome;
- uitbreiding van het hoofdgebouw, verruiming van de hospitaliteitruimte voor de FC en verbetering van de west-tribune;
- vervanging van de lichtmasten;

Armslag
Een gezonde club vraagt om een brede basis om sponsoren aan zich te binden. Die basis moet dus ook geaccommodeerd kunnen worden in het stadion. Er is interesse in de markt. Deze interesse moet echter wel ruimte geboden kunnen worden. De huidige ruimte is daarvoor te klein. Het stadion hoeft niet veel groter in aantal toeschouwers, maar wel in hospitality ruimte. De afgelopen jaren heeft FC Den Bosch bewezen een financieel verstandig beleid te kunnen voeren. Om de armslag wat groter te maken is extra ruimte nodig. Op die manier kan de club zelfstandig verder.

BIM
Het verbeteren/afbouwen van het stadion past in de doorontwikkeling van het gebied de Vliert. Dat gebeurt met functies die iets toevoegen aan het gebied. De insteek is om het stadion te verbeteren en die verbeteringen te financieren door vastgoed ontwikkelingen te koppelen aan het stadion. De BIM gaat ermee aan de slag. Basis voor BIM om deze projecten financieel mogelijk te maken, is uitbreiding van de omvang van commerciële en bedrijfsruimten bij het stadion en haar directe omgeving. De BIM is de ontwikkelaar en neemt ook de uiteindelijke investeringsbeslissing. De afspraken rondom de doorontwikkeling van het stadion worden vastgelegd in een intentieovereenkomst tussen de FC Den Bosch, de BIM en de gemeente.

Intentieovereenkomst
De intentieovereenkomst is gemaakt om samen het accommodatievraagstuk op te lossen. De rolverdeling daarbij is dat FC Den Bosch haar plannen om tot vergroting van de verdienmogelijkheden te komen verder concretiseert en daarvoor op zoek gaat naar eigentijdse en innovatieve concepten voor sponsoring en hospitality. De gemeente werkt aan het geschikt maken en afstemmen van bestemmingsplannen en ruimtelijke inrichtingsvoor-waarden. De BIM gaat op zoek naar nieuwe vastgoedontwikkelingsmogelijkheden als financiële drager van de plannen met als uitgangspunt dat de realisatie van het commerciële vastgoed de gehele ontwikkeling financieel moet dekken.