European Parliament

Meer werkgelegenheid en meer groene technologie ©BELGA_AFP PHOTO DDP_VOLKER HARTMANN

Meer werkgelegenheid en meer groene technologie ©BELGA_AFP PHOTO DDP_VOLKER HARTMANN

De gevolgen van de economische crisis voor de Europese auto-industrie en haar toeleveranciers zijn het onderwerp van een gezamenlijke resolutie die het Parlement vandaag heeft aangenomen. De Europese auto-industrie is van essentieel belang voor de Europese economie, met 12 miljoen directe of indirecte werknemers of 6 % van de actieve bevolking van de EU. Europarlementsleden roepen op tot maatregelen voor meer werkgelegenheid in de sector en voor meer groene technologie.
De Europese automobielindustrie en haar toeleveranciers worden bijzonder getroffen door de gevolgen van de huidige crisis. Europarlementsleden merken op dat de automobielsector in de EU een structurele overcapaciteit heeft en dat de vraag naar auto's in 2009 naar verwachting opnieuw aanzienlijk zal afnemen.

Steun voor meer werkgelegenheid

De Europese automobielindustrie is van essentieel belang voor de Europese economie vanwege het "multiplicatoreffect voor overige sectoren en industrieën", met name kleine en middelgrote ondernemingen. Europarlementsleden verzoeken de Commissie "toe te zien op een optimale aanwending van de beschikbare Europese fondsen ter ondersteuning van de werkgelegenheid" om voor scholing en bijscholing van werknemers te zorgen. Financiële steun kan beschikbaar worden gesteld via de Europese Investeringsbank en door overheidsgaranties voor leningen tegen een lage rente, in het bijzonder voor het MKB.

Einde aan protectionisme

De dialoog en de aan de gang zijnde besprekingen met derde landen en met de voornaamste handelspartners van de EU moet worden geïntensiveerd, om gelijke concurrentievoorwaarden op internationaal niveau te garanderen. Protectionisme of discriminerende maatregelen op de wereldmarkt voor auto's moeten worden vermeden. Europarlementsleden zijn bezorgd over sommige kortetermijnmaatregelen van lidstaten op nationaal niveau, die de concurrentie op de interne markt zouden kunnen verstoren. Ze dringen er bij de lidstaten op aan ervoor te zorgen dat verdere maatregelen "coherent, doelmatig en gecoördineerd zijn."

Gebruik van milieuvriendelijke technologieën

De Europese automobielindustrie is de grootste particuliere investeerder in onderzoek en ontwikkeling in de Europese Unie. Investeringen in groene technologie worden gesteund door het in december van vorig jaar goedgekeurde wetgevingspakket inzake hernieuwbare energie en klimaatverandering. Dit zal niet alleen het milieu ten goede komen, maar milieuvriendelijke technologieën vormen ook een belangrijk potentieel voor meer werkgelegenheid.

Het Parlement verzoekt de Commissie om richtsnoeren en aanbevelingen voor een gecoördineerde aanpak van de vernieuwing van het wagenpark, zoals sloopregelingen en andere marktstimulansen. Die maatregelen zullen op korte termijn een positief effect hebben op de vraag naar nieuwe motorvoertuigen en de leasingmarkt voor motorvoertuigen nieuw leven inblazen. De Commissie moet toezicht uitoefenen op de nationale maatregelen die in dit verband al worden toegepast, om verstoring van de interne markt te voorkomen.

General Motors

Europarlementsleden verwelkomen de inspanningen van de Commissie om een oplossing voor de moeilijkheden van General Motors Europe en zijn toeleveranciers te vinden door de acties van de betrokken lidstaten te coördineren.

Procedure: Gezamenlijke ontwerpresolutie / Debat: 24 maart 2009 / Stemming: 25 maart 2009 / Ontwerpresolutie aangenomen met wijzigingen (413-44-29)
REF. : 20090324IPR52481

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie


* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51