Groen!

Electrabel moet ophouden met gesjoemel rond sociale tarieven

door Tinne Van der Straeten (Federaal parlement: Kamer) op 26 maart 2009 in "Klimaat en energie"

Electrabel heeft de afgelopen jaren 3000 gezinnen 2,2 miljoen lichter gemaakt door het uitvinden van een nieuw produkt: warmte. Hiermee wordt voor de zoveelste keer op rij duidelijk dat Electrabel misbruik maakt van haar dominante machtspositie en grote winsten genereert op kap van de burgers. Hierbij schuwt Electrabel niet om de wet creatief te interpreteren want volgens het bedrijf gaat over een specifiek product,'warmte', met een specifiek tarief.

"Larie en apenkool," reageert Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid van Groen!: "De wet heeft het over sociale tarieven voor gas, dat blijft gas, ook al dient het om te verwarmen. De wetgever heeft nooit de bedoeling gehad om een onderscheid te maken naargelang het gebruik van gas." Het is dan ook niet omdat Electrabel een handigheidje uitvindt dat het sociaal tarief niet van toepassing zou zijn. Gaat Electrabel misschien binnenkort ook een tarief 'koken' hanteren? Of 'koel houden'?

De bevoegde minister, Paul Magnette, moet duidelijk stellen dat de sociale tarieven onverkort van toepassing zijn ongeacht waarvoor de energie gebruikt wordt. Er moet ook een onderzoek ingesteld worden of Electrabel misbruikt maakt van haar marktpositie in deze contracten met de sociale huisvestingsmaatschappijen.

"Een recente studie van de CREG haalde aan dat de marktmacht van Electrabel dringend moet aangepakt worden. Ook het rapport van de Europese Commissie met betrekking tot de hoge energieprijzen in België wijst op dezelfde pijnpunten. Helaas hebben we in de federale regering nog geen enkele minister gevonden die bereid is hier ook maar iets aan te doen. De consument betaalt het gelag," betreurt Tinne Van der Straeten.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten