Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

donderdag 26 maart 2009

Kant erg sterk, Van geel tamelijk zwak

Hoort bij: reactie op landelijk nieuws door Matt Delahaij om 10:35 uur

Vanmorgen gaf Agnes kant een sterk verhaal over de consequenties van het AOW verhaal en gisteren bleek van Geel (CDA) wereldvreemd ten aanzien van lastenverzwaring voor de samenleving.

Kan sterk
In de discussie over AOW na 40 jaar, bleek Agnes Kant de ware feministisch voorvrouw van Nederland te zijn. Wat velen over het hoofd hebben gezien, is dat een verhoging van de AOW leeftijd met uitzondering van mensen die al veertig jaar hard hebben gewerkt, niets anders is dan het over het hoofd zien van de grote groep van vrouwen en mannen die al hard hebben gewerkt in een zorgrol, zonder veertig jaar bezoldigd te hebben gewerkt. AOW op 65 jaar is een bescherming voor al die mensen die geen cv hebben waaruit blijkt dat ze 40 jaar voor een baas hebben gewerkt, terwijl ze al die jaren wel een zwaar maatschappelijke functie hebben vervuld. Misschien gaat dat kwartje bij andere vrouwelijke politica ook vallen.

Van Geel tamelijk zwak
Van Geel van het CDA noemt het een slechte zaak om onzekerheid in te brengen voor hypotheekhouders als je gaat tornen aan hypotheken van boven de miljoen. Hij noemt dat lastenverzwaring. Hypotheken van boven de miljoen? Dan hebben we het over mensen die geen baan hebben maar mensen die een gigantisch kapitaal ter beschikking hebben. Een directeur die meer dan vier maal modaal verdient, heeft maximaal een hypotheek van vijf ton. Zo'n directeur ligt niet wakker van een afschaffing van een hypotheekaftrek van boven de miljoen. De mensen die daar onder vallen zullen blij zijn met de afschaffing van deze hypotheekafterk. Dat kost hen namelijk kostbare tijd . Tijd waarin ze vier keer zo veel kunnen verdienen als dan de tijd die ze nodig hebben om hun belastingformulier in te vullen. Het voorstel is lastenverlichting. Een miljonair koopt evenveel brood en audio apparatuur als een metaalarbeider. Door mensen met lage en middeninklomens een betere AOW te garanderen is meer lasten verlichting, dan dat een groep miljonairs hun zakcentje via de hypotheekaftrek te ontzeggen een lastenverzwaring is.