Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z05631

Vragen van de leden Besselink en Kraneveldt-van der Veen (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over de opheffing van kleine scholen in de noordelijke provincies. (Ingezonden 26 maart 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving over schoolbesturen in het noorden van het land die af willen van kleine scholen in verband met teruglopende leerlingenaantallen en oplopende kosten? 1)


2
Hoe beoordeelt u de opvatting van ouders met kinderen op van kleine scholen die sluiten, dat er door de schoolbesturen te weinig is gedaan om het voortbestaan van deze scholen mogelijk te maken? 2)


3
Deelt u de mening dat het een zorgwekkende situatie is wanneer scholen te makkelijk sluiten waarbij aspecten zoals efficiëntie, kwaliteitsbewaking en samenwerking met andere nabijgelegen scholen (desnoods van een andere gezindte) onvoldoende mee zijn gewogen?


4
Deelt u de opvatting dat het voor de vitaliteit van dunbevolkte gebieden van belang is dat er ook kleinere scholen blijven bestaan? Zo ja, op welke wijze denkt u goed onderwijs dicht bij huis in stand te kunnen houden voor dunbevolkte gebieden zoals de noordelijke provincies?


5
Hoe kunt u bewerkstelligen dat er een regionaal op overeenstemming gericht overleg voor spreiding van scholen ontstaat zodat er voor ieder kind zo dicht mogelijk bij huis een kwalitatief goede school is?


6
Welke knelpunten zitten in de huidige bekostiging waardoor scholen zich gedwongen kunnen voelen om kleine vestigingen in dunbevolkte gebieden te moeten sluiten?


7
Wilt u deze vragen beantwoorden voorafgaand het algemeen overleg over Bekostiging primair onderwijs in relatie tot demografische ontwikkelingen op 2 april as.?


1) Dagblad van het Noorden, 21 maart 2009: `Einde verhaal voor kleine scholen'
2) Dagblad van het Noorden, 21 maart 2009: `Besturen willen af van kleine scholen'