Gemeente Tilburg

Nummer 2009079BW
Datum 5 maart 2009

Brabantse Wielerzesdaagse op Žt Laar

Van 30 maart t/m 4 april in tijdelijke tent "Pijnenburg-Velodrome" Van 30 maart tot en met 4 april organiseert gemeente Tilburg in samenwerking met Six Day Organisation de Wielerzesdaagse van Brabant. Evenemententerrein Žt Laar in Tilburg is zes dagen lang het strijdtoneel voor de top van het baanwielrennen. De kaartverkoop is momenteel in volle gang. In de grootste (roze) tent die ooit in Nederland is opgebouwd, komt een 200 meter lange wielerbaan. Tilburg en baanwielrennen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tilburger Jan Pijnenburg schreef vorige eeuw 17 Zesdaagsen op zijn naam. Als eerbetoon is de accommodatie daarom omgedoopt tot het Pijnenburg-Velodrome.

Zesdaagse van Brabant
De Zesdaagse van Brabant sluit aan op het WK baanwielrennen in Polen. De nieuwe wereldkampioenen worden in Tilburg verwacht. Dagelijks terugkerende onderdelen van de Zesdaagse zijn de puntenkoers, koppelkoers, afvalkoers, tijdrit, sprint en dernyraces. De Zesdaagse van Brabant is een mix van sport en entertainment en één van de vele festiviteiten die in het jubileumjaar 2009 plaats gaan vinden. Volgens sportwethouder Jan Hamming horen het wielrennen en Tilburg bij elkaar." Daarom willen ook graag dat de sport, in dit geval het baanrennen, een permanent plaats in de stad krijgt. Op dit moment loopt er onderzoek naar de haalbaarheid van een overdekte wieler- en atletiekbaan in de Spoorzone. Uit de run op de kaartjes voor de zesdaagse van maart/april, kunnen wij aflezen dat het publiek in ieder geval enthousiast is."

Tilburgse historie
Een Zesdaagse past in de Tilburgse traditie, voornamelijk dankzij Tilburger en oud- kampioen Jan Pijnenburg die in 10 jaar vijftig Zesdaagsen reed. Op 34-jarige leeftijd reed hij in 1940 zijn laatste wedstrijd op de wielerbaan van 's-Hertogenbosch. Op 2 december 1979 overlijdt Jan Pijnenburg op 73-jarige leeftijd in zijn geliefde woonplaats Tilburg. Ter ere van deze succesvolle renner uit de jaren Ž30 wordt de tent op Žt Laar gedoopt tot het Pijnenburg-Velodrome. n

Kaarten voor de Wielerzesdaagse van Brabant zijn verkrijgbaar via www.zesdaagsebrabant.nl

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.