Gemeente Helmond


Burgemeester op werkbezoek in Nicaragua

Burgemeester Fons Jacobs heeft van 23 tot en met 29 maart een werkbezoek gebracht aan een zusterstad van Helmond, San Marcos in Nicaragua.

De burgemeester heeft onder meer de lokale omroep voor San Marcos in werking gesteld en kennis gemaakt met het nieuwe stadsbestuur. Het werkbezoek werd afgesloten met de ondertekening van een verklaring, waarin is vastgelegd hoe Helmond en San Marcos elkaar blijven steunen.

Het werkbezoek van burgemeester Jacobs was bedoeld om kennis te maken met het nieuwe stadsbestuur van San Marcos, dat gekozen is bij de gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen in november 2008. Verder werden de projecten uit het landenprogramma van Nicaragua nader besproken en kwam een gezamenlijk project tussen de zustersteden aan bod: de stichting Vrienden Helmond San Marcos, dat geld bijeen brengt voor een tehuis voor ouderen in de Nicaraguaanse stad.

Lokale omroep voor San Marcos

Samen met de burgemeester van de Duitse stad Jena en een vertegenwoordiger van het Zwitserse Biel, ook zustersteden van San Marcos, heeft burgemeester Jacobs de lokale omroep voor San Marcos in werking gesteld en overgedragen aan een onafhankelijke organisatie. Weinig mensen in Nicaragua lezen de krant of hebben een tv en dus is de radio bij uitstek het middel om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in het land.

Intentieverklaring

Het werkbezoek werd afgesloten met de ondertekening van een intentieverklaring van alle partnersteden om de vrienden in Nicaragua te blijven steunen. Daarnaast tekende burgemeester Jacobs een verklaring tussen Helmond en San Marcos, waarin is vastgelegd hoe de twee steden elkaar dit jaar en volgend jaar blijven steunen.

Stedenbanden

Helmond is één van de zestien Nederlandse gemeenten met een partnerstad in Nicaragua. Deze gemeenten werken samen in het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua. Het werkbezoek vond plaats in het kader van het landenprogramma Local Governement South. Naast Helmond namen nog zes andere Nederlandse gemeenten deel aan het werkbezoek.