Gemeente Voerendaal

\ 3/4/2009 - Woninginbraken afgelopen maanden gedaald Het aantal woninginbraken in Brunssum, Onderbanken, Nuth en Voerendaal is in de afgelopen paar maanden gedaald. Door een intensieve aanpak onder andere door het woninginbrakenteam heeft de politie in de afgelopen periode 19 personen binnen het district Heerlen aangehouden. Preventie speelt vermoedelijk ook een belangrijke rol in de daling.

Positieve ontwikkeling
In november vorig jaar was er een plotselinge stijging van het aantal woninginbraken binnen het district Heerlen zichtbaar. Met name in Brunssum, Onderbanken, Nuth en Voerendaal was de stijging het sterkst. De verdubbeling in november met een totaal van 88 inbraken zette zich gelukkig niet door, want in december werd 31 maal ingebroken. In januari zette de daling zich door met 14 woninginbraken. In de februari lag het aantal rond de 30, dat gelijk is aan het gemiddelde voor die maand in de afgelopen drie jaar. In maart is het totaal uitgekomen op 15 stuks.

Woninginbrakenteam
Een positieve ontwikkeling die waarschijnlijk onder andere te danken is aan de intensieve aanpak van de politie. Door de inzet van het woninginbrakenteam is het toezicht in de wijken opgevoerd en worden er vaker controles uitgeoefend. Zo gaan 's avonds ook agenten in burger te voet op pad. Naast de versterking van politie inzet lijkt het erop dat mensen zelf meer preventieve maatregelen hebben genomen. In de regio Limburg Zuid zijn bijna 20 procent meer aanvragen binnengekomen voor het certificaat Veilige Woning volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Preventie
Uit ervaring weet de politie dat inbrekers het vooral gemunt hebben op deuren waar het nachtslot niet op zit. De inbrekers zetten een schroevendraaier tussen de deur en het kozijn en krijgen de deur zo binnen enkele seconden open. Ze blijven maar een paar minuten binnen waarbij ze vooral (auto)sleutels en andere waardevolle zaken pakken die binnen handbereik liggen. De politie adviseert om vooral het nachtslot op de deur te doen, ook als u maar 'even' weg bent. Daarnaast is het verstandig de sleutels niet op een makkelijke plek naast de deur te leggen. Goede buitenverlichting helpt ook, want inbrekers staan niet graag in de spotlights. Zorg ervoor dat er licht aan is ook als u niet thuis bent. Maar wees alert, want inbrekers zijn niet alleen in het donker actief, helaas slaan ze zelfs op klaarlichte dag hun slag.

Informatie
Ondanks de daling blijft de preventie van woninginbraken hoog op de prioriteitenlijst. Maar mocht u nou in uw omgeving vreemde dingen zien, bijvoorbeeld mensen die zich verdacht ophouden in uw straat of heeft u andere informatie, geef dat dan door. Juist deze informatie kan de politie helpen inbrekers te pakken. Dit kan via het landelijk telefoonnummer politie 0900-8844 (lokaal tarief) of anoniem via MeldMisdaadAnoniem 0900-7000 (gratis). Met minder dringende informatie kunt u ook contact opnemen met uw wijkagent.

Op http://www.pit.tv/, politie tv op internet van ons korps, treft u ook rapportages aan over hoe inbrekers heel eenvoudig weten binnen te komen en wat u daartegen kunt doen. Voor praktische inbraakpreventietips kunt u kijken op http://www.politiekeurmerk.nl/. Via deze website kunt u ook een afspraak maken met een erkend bedrijf voor een persoonlijk preventieadvies. Door het nemen van eenvoudige maatregelen kan een inbraak, met alle nare gevolgen van dien, vaak voorkomen worden.