FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: schoonmakers Schiphol zoeken het hogerop

Onder het mom 'Asito ziet ze vliegen' voeren de schoonmakers van Schiphol vandaag en morgen acties in de lucht. De schoonmakers hebben een reclamevliegtuig gehuurd om Asito-eigenaresse Monique van Riemsdijk hun boodschap duidelijk te maken.
De schoonmakers verkiezen het luchtruim boven Blaricum, de woonplaats van de multimiljonair Van Riemstdijk en bóven het hoofdkantoor van Asito in Almelo om hun boodschap kenbaar te maken. De vliegtuigen slepen teksten mee. Vanmiddag om 17:00 uur vertrekt een vliegtuig met de tekst "Monique, Schiphol Schoon Genoeg?" richting Blaricum. Vrijdag rond het middaguur is het vliegtuig in het luchtruim boven Almelo te zien met de tekst "Alle Stof In Twente Opgeruimd, nu de bende van Schiphol nog...", een verwijzing naar de betekenis van de naam van Asito.

Schoonmaakster Judy Locke: "De schoonmaakbazen willen niet luisteren, dus dan zoeken we ze maar op". De schoonmakers van Schiphol voeren al ruim drie maanden actie voor een reiskostenvergoeding, werkzekerheid en een respectvolle behandeling. De schoonmaak-werkgevers willen vooralsnog niet aan de eisen van de schoonmakers tegemoetkomen. De Schiphol-schoonmakers staakten daarom afgelopen dinsdag en woensdag.

Vooral schoonmaakbedrijf Asito ligt dwars. Judy Locke is verontwaardigd: "Ik bezoek met mijn collega's gisteren ons eigen kantoor en onze werkgever beschuldigt ons zelfs van huisvredebreuk". Ook zette Asito zogeheten 'onderkruipers' in om de staking van de Schiphol-schoonmakers te breken. In de wet geldt een Onderkruipersverbod: het inhuren van mensen van buiten om op werkplekken te werken waar gestaakt wordt, is verboden.

Als er maandag 6 april geen oplossing in zicht is, wordt er dan weer gestaakt.

De actie van de schoonmakers past in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot 'ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.