Provincie Overijssel

Object van de maand: handvat van steelpan met godenfiguur

handvatnarestauratie.jpg (82 Kb)

Tijdens een archeologisch onderzoek in Azelo (gemeente Hof van Twente) in 2004 stuitte archeologisch adviesbureau RAAP op een waterput uit de Romeinse tijd. Uit de waterput kwamen opvallende vondsten tevoorschijn, waaronder dit versierde handvat van een steelpan of scheplepel.

Het handvat wordt gedateerd rond de 1e eeuw na Christus. Het productiecentrum waar dit type steelpannen gemaakt werd lag in Gallië, in de omgeving van Lyon. De reliëfversiering toont een vrouwelijk staand figuur met diverse attributen: de hoorn des overvloeds, een vogel en iets dat op een pijlenkoker lijkt. Aan weerszijden van de figuur is de aanzet van 2 vogelkoppen te zien, waarschijnlijk zwanen. Steelpannen als deze werden als drinkservies gebruikt. Omdat de reliëfvoorstellingen op de steel soms op een sacrale functie lijken te wijzen, zouden de steelpannen ook als offerschaal gebruikt kunnen zijn.

Het handvat is te zien in de expositie `Van Steentijd tot Stadsmuur- archeologie in Twente' bij Natura Docet in Denekamp. De expositie loopt van 4 april tot en met 30 augustus 2009. Kijk eens naar de voor en na de restauratie-foto's op de site van het archeologisch depot.