Senternovem

03-04-2009 | Kennisdeling energiezuinig bouwen wereldkundig gemaakt tijdens bijeenkomsten

Nederland heeft grote ambities: 30% energiebesparing in de bestaande woningbouw en volledig energieneutrale nieuwbouw in 2020. Ambities die hebben geleid tot het convenant `Meer met Minder' en het `Lenteakkoord'. Maar hoe krijgen deze ambities gestalte in de praktijk? In maart verscheen de publicatie `Van energieambitie naar succesvolle praktijk in de duurzame stedelijke vernieuwing'. Ook organiseerde SenterNovem vier bijeenkomsten om de `lessons learned' wereldkundig te maken.

In Venlo, Lelystad, Leeuwarden en Arnhem kreeg een aantal projecten uit de publicatie verdieping door interviews en discussies met de betrokken gemeenten, bouwpartijen, woningcorporaties en bewoners. Daarmee hoopte SenterNovem de kennisdeling te bevorderen en te versnellen. Het wiel hoeft immers niet telkens opnieuw uitgevonden te worden.

Aan de slag
Op 12 maart werd er in Venlo afgetrapt met de overhandiging van de eerste exemplaren van de publicatie. De gidsprojecten die daarin zijn uitgelicht bewijzen dat er al heel wat partijen serieus aan de slag zijn. Wim Vergeer, adviseur van SenterNovem: "Het is nuttig om te weten dat het proces van dit soort innovatieve projecten complex is en waar er valkuilen kunnen zitten. Maar de gidsprojecten zijn geen blauwdruk voor succes, ieder project is uniek. Je móet door valkuilen heen; de kunst is om je daar niet door te laten ontmoedigen."

Bewust van de voordelen
De interactieve bijeenkomsten boden ruimte voor concrete praktijkvragen. Bijvoorbeeld hoe in de huidige economische situatie duurzaamheid een plek kan krijgen. In de gemeente Venlo begon aannemer Nieuwenhuizen-Jongen samen met Woonservice Urbanus aan de bouw van 126 energiezuinige huizen in het Koramic Kwartier. "Een lastige locatie en door de crisis gaat de verkoop alleen maar moeizamer", lichtte Wim Nieuwenhuizen toe. Om dat op te lossen hebben ze in Venlo een afspraak met de Rabobank gemaakt: kopers krijgen 1% korting op de hypotheek van woningen in het Koramic Kwartier. Ook zijn de onderhoudskosten gedurende twee jaar voor rekening van de ontwikkelaars. Nieuwenhuizen: "De kunst is om de consument bewust te maken van de voordelen. Vaak wordt er alleen naar de vrij op naam-prijs gekeken, en bijvoorbeeld niet naar het wooncomfort." En juist daar valt volgens Nieuwenhuizen de winst te boeken.

Lage energierekening verkoopt goed
Ook Peter de Leeuw van de gemeente Etten-Leur heeft die ervaring. In zijn gemeente zijn voor het eerst op grote schaal Energie Evenwichtwoningen gebouwd. De Leeuw: "Duurzaamheid is voor velen helaas niet de hoofdreden om een woning te kopen. Maar een lage energierekening en een gezond binnenklimaat verkopen wél goed."

Goede communicatie
`Zien is geloven', en daarom werd in Venlo een excursie naar het Koramic Kwartier gemaakt. Alle huizen en appartementen in de nieuwbouwwijk zijn voorzien van een warmtepomp. Een voorwaarde van de gemeente Venlo voor het project was dat er goed over de werking van het systeem gecommuniceerd werd naar de bewoners. Ook de gemeente Etten-Leur onderhoudt contact met de bewoners middels informatieavonden. "Daarnaast moet je vanaf het begin van het project rekening houden met het systeem. Het is daarom van belang dat ook architecten goed zijn ingelicht," besluit Nieuwenhuizen.

Meer informatie

Van energieambitie naar succesvolle praktijk in de duurzame stedelijke vernieuwing