Ingezonden persbericht


|                                |                             |
|                                |                                  |
|                                |                                  |
|                                |                                  |
|PERSBERICHT                     |                                  |
|                                |                                  |
|18 maart 2009                   |                                  |
Moreno Ocampo bij opening hoofdprogramma
CAMERA JUSTITIA van Movies that Matter Festival

Op vrijdagavond 3 april 2009 woont Luís Moreno Ocampo, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof, de opening van het nieuwe hoofdprogramma CAMERA JUSTITIA van het Movies that Matter Festival in Den Haag bij. Dit programma van het vernieuwde film- en debatfestival van Amnesty International wordt geopend met de Nederlandse première van The Reckoning. In deze documentaire volgen filmmakers Pamela Yates en Paco de Onis drie jaar lang Moreno Ocampo en zijn team tijdens hun werk voor het Internationaal Strafhof. CAMERA JUSTITIA belicht het thema mensenrechten en gerechtigheid met films en debatten over 'transitional justice', rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid. Het programma sluit nauw aan bij het werkterrein van Amnesty International, het Internationaal Strafhof en internationale tribunalen in Den Haag. Onderdeel van CAMERA JUSTITIA is een Masterclass door minister Hirsch Ballin van Justitie. Namens de Camera Justitia-jury reikt de minister de Zilveren Vlinder, de Camera Justitia Award, uit aan de regisseur van de film die met de meeste zeggingskracht en humaniteit een urgente mensenrechtensituatie heeft verbeeld, een situatie waarin rechtspraak en gerechtigheid centraal staan.

Met CAMERA JUSTITIA geeft het Movies that Matter Festival een vervolg aan het succesvolle Cinema & Justice festival van Filmhuis Den Haag en de Franse Ambassade. Het Movies that Matter Festival wordt in aanwezigheid van burgemeester Van Aartsen op donderdag 2 april geopend door Prinses Mabel en duurt tot woensdagavond 8 april als minister Verhagen bij de prijsuitreiking het slotwoord uitspreekt.

Camera Justitia Masterclass

De Camera Justitia Masterclass vindt plaats op woensdagmiddag 8 april in de foyer van het Theater aan het Spui. Presentatie is in handen van schrijfster Naema Tahir. Minister Hirsch Ballin van Justitie gaat met rechtenstudenten van verschillende faculteiten in debat over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Het debat gaat in op een aantal actuele dilemma's met betrekking tot deze kernwaarden.

Voor de Zilveren Vlinder, de Camera Justitia Award zijn de volgende films genomineerd: The Judge and the General, Lucanamarca, My Neighbour, My Killer, The Reckoning en Résolution 819. De jury bestaande uit minister Hirsch Ballin, scenarioschrijver Robert Albedingk Thijm en Heikelien Verrijn Stuart kiest de winnaar.

The Judge and the General - Nederlandse première
Nog jaren nadat Augusto Pinochet afstand deed van de macht, leek het erop dat hij zich nooit zou hoeven te verantwoorden voor de mensenrechtenschendingen die onder zijn leiding in Chili hadden plaatsgevonden. Tot in 1998 onderzoeksrechter Juan Guzmán aangewezen werd om de voormalige juntaleider voor het gerecht te brengen. De onderzoeksrechter onderzoekt de dood van honderden slachtoffers van de militaire junta en stelt alles in het werk om Pinochet veroordeeld te krijgen. De makers Elizabeth Farnsworth, Patricio Lanfranco en Richard Pearce van The Judge and the General kregen unieke toegang tot het onderzoek dat Guzmán deed naar de misdaden van Pinochet. Na de filmvertoning op 5 april volgt een Q&A met Judge Guzmán via Skype verbinding.

Lucanamarca

Op 3 april 1983 richtten leden van guerrillabeweging Het Lichtend Pad een bloedbad aan in Lucanamarca, een dorp in Peru. In de documentaire reconstrueren de makers Carlos Cárdenas en Héctor Gálvez niet alleen de gebeurtenissen van die bloedige dag, waarbij 69 inwoners het leven lieten, maar schetsen zij ook een beeld van een samenleving die jarenlang gebukt is gegaan onder het brute geweld van Het Lichtend Pad. Vrijdagavond 3 april vindt voor aanvang van de documentaire een inleiding van Hivos-medewerker Teyo van der Schoot plaats. Na de documentaire op dinsdagavond 7 april is er skype contact met regisseur Carlos Cárdenas in Chili. De documentaire is dan op vrijdag 3 april voor het eerst vertoond in Chili en de regisseur vertelt het publiek hoe de film daar is ontvangen.

My Neighbour, My Killer - Nederlandse première
Om het juridische systeem te ontlasten startte de Rwandese overheid in 1999 met Gacaca: een vorm van rechtspraak door de gemeenschap waarbij slachtoffers en daders elkaar tijdens openluchthoorzittingen treffen. Maar is het wel mogelijk om de mensen te vergeven die je familie hebben uitgemoord? My Neighbor, My Killer is het laatste deel van een opzienbarende en veelgeprezen trilogie over Gacaca. De documentaire gaat zondagavond 5 april in bijzijn van regisseuse Anne Aghion in première. Maandagavond 6 april, precies 15 jaar na de genocide in Rwanda, gaat Anna Aghion samen met mensenrechtenactivist Klaas de Jonge en George Weiss onder leiding van Sebastiaan Gottlieb (Wereldomroep) in gesprek over hoe de gacaca trials en media kunnen bijdragen aan verzoening tussen de Hutu's en de Tutsi's.

The Reckoning - Nederlandse première
Veel van de ergste misdrijven blijven nog altijd onbestraft. Het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat in 2002 van start ging, is de meest ambitieuze poging om hierin verandering te brengen. In The Reckoning brengen filmmakers Pamela Yates, Paco de Onis en Peter Kinoy de eerste jaren van het Strafhof in Den Haag in beeld. Vrijdagavond 3 april vindt in aanwezigheid van aanklager Moreno Ocampo, regisseuse Pamela Yates en producent Paco de Onis de premiére in Theater aan het Spui plaats. Na afloop van de vertoning beantwoordt Moreno-Ocampo vragen. Pamela Yates en Paco de Onis presenteren na de vertoning hun interactieve informatie- en actieplatform op het gebied van international justice: www.IJCentral.org. Zaterdagmiddag 4 april, na de tweede vertoning van The Reckoning, gaat Lars van Troost (Amnesty International) in gesprek met Katie Glassborow (IWPR), Taj Adam (Radio Darfur), Pamela Yates en Paco de Onis over hoe vrede en gerechtigheid gerealiseerd kunnen worden in Darfur en andere conflictgebieden.

Résolution 819 - Nederlandse première
In juli 1995 trekt het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladic de moslimenclave Srebrenica binnen. Duizenden inwoners komen om het leven. De jonge Franse onderzoeker Jacques Calvez wordt door het Joegoslavië-tribunaal naar Bosnië gestuurd om de verdwijning van de moslimmannen te onderzoeken. De realistische speelfilm Résolution 819, winnaar van de publieksprijs van het filmfestival van Rome, toont zijn moeizame en vaak pijnlijke zoektocht naar de feiten. Na de film op zaterdagmiddag 4 april praten Frederiek de Vlaming en Heikelien Verrijn Stuart, beiden expert op het Joegoslavië-tribunaal, verder met regisseur Giacomo Battiato en Mark B. Harmon, werkzaam bij het bureau van de aanklager van het Joegoslavië-tribunaal. Het programma vindt plaats in Theater aan het Spui. Na de filmvertoning op zondagmiddag 5 april volgt een debat over de dilemma's die bestaan rondom de interventie van andere staten bij grootschalige mensenrechtenschendingen in een land. Het debat wordt geleid door Lars van Troost van Amnesty International. Deelnemers aan het debat zijn Erik van Uum van Buitenlandse Zaken en Christa Meindersma van het Centrum voor Strategische Studies.

Camera Justitia wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie, de Franse Ambassade in Nederland en Maison Descartes.

www.moviesthatmatterfestival.nl

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie, interviewverzoeken en screener: Amnesty / Yvette Hoogerwerf, y.hoogerwerf@amnesty.nl, tel: 06-49423703.

Het Camera Justitia programma vindt plaats in het Filmhuis Den Haag - Spui 191 2511 BN DEN HAAG of Theater aan het Spui - Spui 187 2511 BN Den Haag


---- --