Gemeente Assen


Museumweekend 4 en 5 april 2009

Het museumweekend op 4 en 5 april staat in het teken van de Asser historie. Ontmoet in het Drents Museum historische Assenaren, of bekijk een groot portret van Lodewijk Napoleon. Hij gaf Assen stadsrechten op 13 maart 1809. Ook een kopie van deze verklaring is te zien in het Ontvangershuis. De toegang is gratis.

In deze zelfde ruimte vond destijds de ondertekening plaats. Het portret van Lodewijk Napoleon is 2. 23 bij 1.47 meter. Het Drents Museum heeft het in bruikleen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het werd geschilderd door Charles Howard Hodges.

Lodewijk Napoleon schonk Assen behalve stadsrechten ook het Sterrenbos, een deel van het Asserbos, en gaf geld voor de bouw van nieuwe huizen, nu de Nieuwehuizen. Hij liet een ontwerp maken voor een paleis 'Klein Versailles', dat uiteindelijk nooit is gebouwd.
* Museumweekend

Verder in het museum:

* Opstelling Asser stadsgezichten

Van 12 maart 2009 tot en met 3 januari 2010 is er een opstelling te zien van Asser stadsgezichten geschilderd door Gerrie Wachtmeester.

* Stadse Schatten

In het Drents Museum van 12 maart 2009 tot en met 3 januari 2010 schilderijen uit de collectie van de Assenaar dr. W.H. Berghuis. Alle werken zijn van de Groninger schilder Gerrie Wachtmeester en tonen een aantal markante bouwwerken uit de stad.

Meer activiteiten

Het Drents Museum organiseert verschillende activiteiten ter ere van het dubbele jubileum van Assen. Er is een onderwijsprogramma gemaakt rond de toewijzing van de stadsrechten. Enkele historische figuren bereiden de leerlingen voor op een ontmoeting met de koning waarbij de leerlingen worden geactiveerd om deel te nemen aan een historisch spel.

Ook kunnen ze etiquettelessen volgen, gegeven door historische figuren, en kunnen ze getuige zijn van de ondertekening van de stadsrechten door Lodewijk Napoleon. Het onderwijsprogramma voor scholen loopt tot eind november 2009.

Zie ook www.drentsmuseum.nl en www.museumweekend.nl