Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Weekend van de Sterren
31 maart 2009 - Het weekeinde van 4 op 5 april is het weekend van de sterren. In het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde vinden tal van activiteiten plaats, zoals de landelijke sterrenkijkdagen, de sterrennacht, films en tentoonstellingen. Landelijke sterrenkijkdagen van 2-5 april 2009

De weersverwachting voor dit weekeinde ziet er voor de sterrenkijkers goed uit. Hogedrukgebieden hebben het in onze omgeving voor het zeggen. Of het hele weekeinde kraakhelder verloopt is echter nog de vraag. Waarschijnlijk drijven er in de nacht van zaterdag op zondag, wanneer de atmosfeer wat vochtiger wordt, ook wolkenvelden over en kan mist lokaal roet in het eten gooien. Er zijn echter ook dan nog genoeg heldere momenten om naar de sterren en planeten te kijken (Verder lezen- weersverwachting).

Het Weekend van de Sterren vindt plaats in het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde (IYA2009). Dit jaar is het op de kop af vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn eerste warneming deed met een telescoop. Dit historische moment was het begin van de moderne astronomie. Hij deed ontdekkingen die ons wereldbeeld voorgoed veranderden.

Gaililei uitvinder van de thermometer
De Italiaanse natuur- en wiskundige Galilei Galileo (1564-1642) is vooral bekend geworden als sterrenkundige, maar ook voor de meteorologie is hij van onschatbare waarde geweest. Hij was de uitvinder van de thermometer en bouwde in 1593 bouwde een primitieve voorloper daarvan. Ook voor het bepalen van de luchtdruk is Galileo van belang geweest al is niet hij maar Torricelli de uitvinder van de barometer (Nader Verklaard- Galileo Gailiei).

Laat je verleiden door de sterren
De sterrenkijkdagen beginnen al op donderdag 2 april en duren tot en met zondag 5 april. Overal in Nederland staan telescopen opgesteld voor het publiek: bij volkssterenwachten maar ook op plaatsen waar amateursatronomen individueel of in groepen actief zijn (zie onder Externe links- Sterrenkijkdagen 2009).

In het science center NEMO in Amsterdam vindt de grote IYA2009 publikesmanifestatie plaats, die geheel in het teken staat van de sterren. Artis en het Van Gogh museum presenteren op vrijdag 3 april de sterrenhemel in een projectie zoals Van Gogh die gebruikte als inspiratie voor zijn meesterwerk. Space Expo in Noordwijk organiseert op zaterdag 4 april een bijzondere sterrenkijkavond die in het teken staat van de komende lancering van de Herschell infrarood ruimtetelescoop.

Verder zijn er ook gedurende de rest van dit Jaar van de Sterrenkunde tal van tentoonstellingen en televisie-uitzendingen over sterren en planeten.

Documentaire Spiral Galaxy
Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld is een nieuwe, 45 minuten lange, documentaire van Maarten Roos en Pieter-Rim de Kroon. De film vertelt over de grote bijdragen van Nederlandse sterrenkundigen tussen 1886 en 1955 aan de totstandkoming van een nieuw beeld van ons Heelal. Zaterdag 4 april in première (zie Externe links- Spiral Galaxy)

Internet over de sterren
Onder Externe links vindt u links naar sites waarin de activiteiten worden belicht. Aanraders zijn de site over het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde en de onlangs vernieuwde site "Alles over Sterrenkunde" van wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Eerste uitgave: 31-03-09