Amsterdam viert ontdekking New York met adoptie authentieke botter

02/04/2009 11:52

Full Circle Communications Consultancy

PERSUITNODIGING

Amsterdam viert de ontdekking van New York. Zaterdag 4 april is het exact 400 jaar geleden dat ontdekkingsreiziger Henry Hudson uit Amsterdam vertrok om vijf maanden later aan te komen op de plek die we nu kennen als New York. Amsterdam wil deze historische gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Een dag eerder, op vrijdagmiddag 3 april om 17.15 uur op de kop van het Java-eiland naast de Javabrug, adopteert de gemeente daarom een van de twintig karakteristieke platbodems die begin september als onderdeel van een indrukwekkende Hollandse vloot over de Hudson-rivier gaan varen.

Het DNA van New York heeft haar roots in Amsterdam. Kernwaarden als vrijheid, handelsgeest, tolerantie en diversiteit werden vanuit deze plek in de Amerikaanse cultuur geĂŻntroduceerd. Namens de gemeente Amsterdam staat VVD-raadslid Ruud Nederveen op deze vrijdagmiddag stil bij de bijzondere band tussen de twee wereldsteden. In zijn toespraak vertelt hij onder meer hoe Amsterdam daar in de toekomst verder van kan profiteren. Janny Bakker, wethouder van de gemeente Huizen, overhandigt daarna de sleutel van de botter aan de heer Nederveen. De door de gemeente geadopteerde botter behoort tot een unieke vloot van traditionele platbodems in ons land. De varende monumenten zijn nauw verwant aan de schepen die gebouwd werden door de eerste kolonisten van Nieuw Amsterdam. In augustus vertrekt de botter naar New York om daar in september mee te doen aan een enorme botenparade over de Hudson. New York viert dan haar 400-jarig bestaan.

Naast de heer Nederveen zijn ook directeur Collecties Henk Dessens van het Scheepvaartmusem, Gert Tetteroo van de stichting Henry Hudson 400 en enkele gasten uit New York aanwezig onder wie een journalist van The New York Times. De authentieke botter is ongeveer tien meter lang en heeft een torenhoge mast. Tegen 17.45 uur hijsen we officieel het zeil van de botter. U bent hierbij van harte uitgenodigd.