Ministerie van Defensie

Nederlandse marineschepen in Zwarte Zee

2 april 2009, 12.17 uur

Hr. Ms. Johan de Witt vaart door de Bosporus. De 2 grootste schepen van de Koninklijke Marine zijn gisteravond de Bosporus gepasseerd en bevinden zich nu in de Zwarte Zee. Het betreft hier de amfibische transportschepen Hr. Ms. Johan de Witt en Hr. Ms. Rotterdam.

De schepen zijn op weg naar Constanta in Roemenië. Daar wordt in de periode van 4 tot 10 april met de Roemeense strijdkrachten en diverse civiele partijen een oefen- en samenwerkingsprogramma uitgevoerd. Aan boord van de 2 schepen zijn elementen van de maritieme expeditionaire staf van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) en eenheden van het Korps Mariniers. Het is voor het eerst dat Nederlandse en Roemeense vloot- en marinierseenheden op deze schaal samen oefenen.

NATO Response Force De Zwarte Zee lonkt voor Hr. Ms. Johan de Witt.

De taakgroep van de Koninklijke Marine maakt voor een periode van een half jaar deel uit van de NATO Response Force (NRF), de snelle reactiemacht van de NAVO. Nu de NRF niet ingezet wordt, vult de taakgroep de tijd nuttig in met oefeningen met NAVO-partners in de Middellandse en Zwarte Zee, waaronder dus ook met Roemenië en van 16-21 april met het kersverse NAVO-lid Albanië. Hierdoor zal Nederland als eerst gevestigde NAVO-lid met de nieuwkomer oefenen en samenwerken.