Ministerie van Defensie

Museumweekend in het Militair Luchtvaart Museum

Datum: 4 t/m 5 april Tijdstip: 12.00 tot 16.30 uur Locatie: Militaire Luchtvaart Museum, Kampweg 120, 3769 DJ Soesterberg

Oude foto van een werkplaats Hebt u altijd al willen weten wat er achter de schermen van een museum allemaal gebeurd? Kom dan naar het Militaire Luchtvaart Museum tijdens het Nationale Museumweekend.

Tijdens het Nationaal Museumweekend, op zaterdag 4 en zondag 5 april, krijgt u de kans om een kijkje te nemen in de normaliter niet toegankelijke museumdepots op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Laat u verrassen door de bijzondere, verborgen collectie. Daarnaast wordt u de gelegenheid gesteld de werkzaamheden in de werkcentra eens van dichtbij te bekijken. In het museum zal het landelijke thema 'Verleiden' centraal staan.

Werkcentra

In de werkcentra wordt gewerkt aan de bouw van een vleugel van de Fokker C-X, één van de boegbeelden van de Nederlandse Militaire Luchtvaart aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Dit project wordt in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum uitgevoerd. De Fokker C-X wordt vervaardigd naar authentiek voorbeeld en met dezelfde technieken als die in de jaren `30 werden toegepast. Tevens staat de restauratie van de Lockheed L-12A centraal, een klein transporttoestel dat tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 onder meer werd gebruikt bij de Nederlandse vliegopleiding in Jackson, Verenigde Staten. Op dit moment werken medewerkers van het museum aan de vleugels van de Lockheed, maar ook de in 2006 afgeronde romp van het toestel zal te zien zijn. Tevens staat een van de gerestaureerde motoren opgesteld. Bezoekers krijgen tijdens het Nationaal Museumweekend de kans om een kijkje te nemen in de cabine en cockpit van dit legendarische toestel. In het museum kunt u, in aansluiting op het landelijke thema, door het beantwoorden van enkele vragen erachter komen welk vliegtuig u verleidt.

Bezoekersinformatie

Het Militaire Luchtvaart Museum zet bussen in om de bezoekers naar de depots op de voormalige vliegbasis te brengen. In de Vreeburghal van het museum worden tickets uitgegeven voor het bezichtigen van de depots en de werkcentra. Per dag is het aantal bezoekers echter aan een maximum gebonden. Van te voren reserveren is niet mogelijk.