Gemeente Vlaardingen


Vlaardings museumweekend 4 en 5 april 2009

04 maart 2009

Thema museumweekend 2009: Laat je verleiden door een museumstuk! Toegang gratis!

Onder de bezoekers van het Vlaardings Museumweekend worden 5 Museumkaarten verloot. Deze worden beschikbaar gesteld door de Nederlandse Museumvereniging. Zie ook www.museumvereniging.nl en www.museumjaarkaart.nl

kaartje museumweekend

Visserij & Vlaardings museum
Westhavenkade 53/54
Zaterdag en zondag open van 12.00-17.00 uur
Rondleiding op museumschip De Balder. Ieder uur vanaf 13.00 uur rondleidingen bij de expositie Bruidstranen. U kunt luisteren naar de vele gebruiken die met het huwelijk samenhangen. Er worden diverse gebruiken belicht uit een aantal typerende periodes uit de vorige eeuw. Naast archivalia als huwelijksaanzoeken, feestmenu's, trouwboekjes, foto's etc. etc. vormt de bruidsmode uit die jaren een belangrijk onderdeel van de expositie. Ook komen er multiculturele gebruiken en tradities aan bod. Voor de kinderen zijn er knutselactiviteiten en een speurtocht en in het Zeemanswinkeltje is er Oudhollands snoep te koop.

Ton Stolk muziek- en documentatiecentrum
Westhavenkade 45
Zaterdag en zondag open van 12.00-17.00 uur
Het muziek- en documentatiecentrum in het prachtige Reedershuys bestaat sinds 1978 en herbergt een grote bibliotheek op het gebied van muziek.
U kunt ruim 700 antieke, exotische en folkloristische muziekinstrumenten uit alle delen van de wereld bekijken. Er zijn regelmatig rondleidingen.

Van Toor Distilleerderij
Maassluisedijk 32
Zaterdag en zondag open van 12.00-17.00 uur
Deze distilleerderij is een oud Vlaardings bedrijf dat teruggaat naar 1883 en is bekend van het ambachtelijke Schelvispekel, Oranjebitter en de Bruidstranen. Sinds 21 juni 2008 heeft de distilleerderij het predicaat Hofleverancier. Ook kunt u proeven tegen een kleine vergoeding. Tijdens dit museumweekend zijn er speciale rondleidingen; zo kunt u de koperen distilleerketels zien waarin de brandewijn wordt gestookt en het geheime specerijenextract dat in oude stenen potten wordt gemaakt.

Mondharmonicamuseum van Bert ter Maat
Kortedijk 84
Zaterdag en zondag open van 14.00-17.00 uur
Het mondharmonicamuseum van Bert ter Maat heeft ruim 3000 mondharmonicas, harmonicas en accordeons en is zeker een uniek museum te noemen. Vele bezoekers buiten Vlaardingen hebben hun weg naar dit intieme museum al weten te vinden. Regelmatig zijn er tijdens het museumweekend rondleidingen, terwijl de muziek vrolijk klinkt.

Molen Aeolus
Kortedijk 16
Zaterdag open van 10.00-15.00 uur
Molen Aeolus wordt al sinds 1407 in de Vlaardingse geschiedenis genoemd. In 1954 kreeg de molen de naam Aeolus, de naam van de god van de wind. De hoogte van de molen van de grond tot de top is ca. 30 meter. In de molenwinkel zijn vele producten, gemalen door de molen, te koop. Er zijn regelmatig rondleidingen.

Streekmuseum Jan Anderson
Kethelweg 50
Zaterdag en zondag open van 13.00-16.00 uur
Het streekmuseum Jan Anderson is voor jong en oud een ware ontdekking van een lang vervlogen tijd van Vlaardingen. Er is genoeg te zien, zoals een oud klaslokaal, een snoepwinkeltje, een schoenmakerij, verfwinkel, een drogisterij, een smederij. Op de bovenverdieping; de hooizolder, zijn er steeds wisselende tentoonstellingen. Tijdens het museumweekend is er een tentoonstelling over het Vlaardings kerkelijk erfgoed, kinderliedjes in prentenboeken en zeeheld Callenburgh.