Zoektocht naar gezamenlijk DNA Amsterdam en New York

Op zaterdag 4 april gaan staatssecretaris Frans Timmermans, Geert Mak en Russell Shorto tijdens de Town Hall Meeting in de Westerkerk samen op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen Amsterdam en New York. De sprekers houden in een discussie het 'DNA' van deze twee steden tegen het licht.

Timmermans: 'Nederland en de Nederlandse pioniers hebben in een relatief korte tijd een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de wording van Amerika. De vrijheidsdrang, ondernemingszin en tolerantie, die kenmerkend waren voor de zeventiende-eeuwse Republiek, zijn fundamenten waarop de Verenigde Staten zijn gebouwd. In een tijd dat deze waarden wereldwijd ter discussie staan en tegelijkertijd zeer nodig zijn om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te kunnen gaan, is het goed dat Nederlanders en Amerikanen stilstaan bij wat ons bindt'.

Naast de historische context, zal Timmermans ook expliciet een link leggen met het heden. 'We kijken allemaal naar Amerikaanse televisieseries. We dragen allemaal, zeker in onze vrije tijd, Amerikaanse kleren. Bedienen ons van Amerikaanse metaforen, gaan naar Amerikaanse films en krijgen daarmee de illusie dat die samenlevingen eigenlijk bijna identiek zijn. Terwijl onze samenlevingen ook enorm grote verschillen hebben.'

Timmermans is namens het kabinet coördinator van NY400. Shorto en Mak hebben uitgebreid geschiedkundig onderzoek gedaan naar de betrekkingen tussen Amerika en Nederland. Ook Sam Roberts van The New York Times, en professor Ruth Oldenziel participeren in deze Town Hall Meeting.

De Town Hall Meeting vindt zaterdag 4 april plaats in de Westerkerk in Amsterdam, van 20:00 tot en met 21:30 uur, en wordt georganiseerd door het John Adams Institute:

www.john-adams.nl .

Over NY400

Op 28 januari hebben burgemeester Bloomberg, burgemeester Cohen en staatssecretaris Timmermans tijdens een persconferentie in New York het officiële startsein gegeven voor de viering van 400 jaar vriendschap tussen New York en Nederland.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC schip 'de Halve Maen' met Henry Hudson als kapitein uit Amsterdam vertrok en, op zoek naar een noordoostelijke doorgang naar Azië, op het huidige Manhattan stuitte. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de kolonie Nieuw Nederland en de stichting van de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis en de gezamenlijke geschiedenis en de gedeelde waarden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op www.NY400.nl .

Noot voor redacties (