Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nieuwe tentoonstelling 'Beestachtige tassen' in Tassenmuseum Hendrikje

In de tentoonstelling 'Beestachtige tassen' staat het dier centraal. Dieren hebben de mensen door de eeuwen heen gefascineerd en geïnspireerd. Huiden van de meest uiteenlopende diersoorten zijn gebruikt om tassen te maken. Dieren werden als decoratie afgebeeld op tassen, beurzen en portefeuilles. Deze afbeeldingen hadden vaak ook een symbolische betekenis. De tentoonstelling 'Beestachtige tassen' is van 16 maart tot en met 23 augustus 2009 in Tassenmuseum Hendrikje te bezichtigen.

Materialen
Sinds de opkomst van de leren damestas eind 19e eeuw zijn huiden van dieren een geliefd materiaal voor de vervaardiging van tassen. In principe kunnen alle dierenhuiden tot leer worden verwerkt; de huiden van rund, geit, ezel, schaap en varken worden veel gebruikt. Dit leer wordt niet alleen gewaardeerd om zijn duurzaamheid maar ook om zijn gladde of soms juist opvallende structuur.
Het leer van exotische dieren als krokodil, slang, struisvogel, hagedis, gordeldier en luipaard wordt ook gebruikt voor tassen. Vanaf het begin van de 20ste eeuw zijn deze leersoorten erg populair. Deze zijn nu vaak verboden tenzij de dieren voor dit doel worden gekweekt. Ook de huid van rog, haai en zelfs nijlbaars wordt tot leer verwerkt.

Decoratie en symboliek
In het verleden werden tassen en beurzen veelvuldig met afbeeldingen van dieren en bloemen voorzien. Deze decoraties hadden als doel om de gevoelens van de gever voor een ander kenbaar te maken. Dieren als symbool van trouw, een lang en gelukkig leven zijn te zien op huwelijksbuidels en -portefeuilles.
Dieren werden ook gebruikt om menselijke eigenschappen en listen weer te geven. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de fabels van Jean la Fontaine (1621-1695) die in boeken maar ook op prenten en portefeuilles werden afgebeeld.
Behalve de afbeelding van dieren werden dierlijke materialen gebruikt voor de versiering van tassen en beursjes zoals schildpad en ivoor. Ivoor werd veelal uitgesneden in gedetailleerde voorstellingen die goed uitkwamen op een donker leren tas. Met de komst van de kunststoffen werden schildpad en ivoor nagebootst.
Als reactie op de sobere jaren van de Tweede Wereldoorlog werden in de 50er en 60er jaren tassen populair, met poedels in Parijse taferelen en in de tijd van de Flower Power, tassen met vredesduiven. Veel van deze rages kwamen uit de Verenigde Staten.

Hedendaagse ontwerpers
Er zijn tassenontwerpers die een sterke band met dieren in het algemeen of een bepaald dier in het bijzonder hebben. Deze dieren zijn een bron van inspiratie in hun tassenontwerpen. Voorbeelden zijn de ontwerpster Beverly Feldman die haar poedels veelvuldig uitbeeldt of Corine Haacke wier tassen en label Cavalier, geïnspireerd zijn op haar hond.

Zomercollectie 2009
De tentoonstelling 'Beestachtige tassen' speelt in op de trend die deze zomer zichtbaar is in de collectie accessoires van diverse modeontwerpers en -merken. Duidelijk is de invloed van Afrika met zijn uitbundige natuur en kleuren. Dierenhuiden, -prints zoals python, alligator, krokodil, luipaard en zebra, met kralen en veren zullen de tassen en ceintuurs decoreren. De 'safari look' zal in de tentoonstelling ook zichtbaar zijn.

Beestachtige tassen tijdens het Museumweekend
Tijdens het Museumweekend op 4 en 5 april 2009 zullen in het kader van deze tentoonstelling activiteiten worden georganiseerd.
Op zondag 5 april zal tassenmaakster Hermine van Ziel van 14.00 tot 17.00 uur vertellen over en demonstreren van diverse leersoorten waaronder exotische huiden. Zij zal ook advies geven over het onderhoud daarvan. Hermine heeft veel kennis van en ervaring met het verwerken van diverse leersoorten. Zij restaureert bovendien oude koffers en tassen waarbij authenticiteit en originele stijlkenmerken het uitgangspunt zijn.
Op zaterdag 4 en zondag 5 april zijn er voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar workshops van 13.30-14.30 en 15.00-16.00 uur. Kinderen worden uitgedaagd om een beestachtige tas te maken. Reserveringen voor deze workshops kunnen worden gemaild naar info@tassenmuseum.nl onder vermelding van naam en aantal deelnemers.
Deelname aan de activiteiten is gratis. Tijdens het Museumweekend zijn de toegangsprijzen gewijzigd: tot 18 jaar is de toegang gratis en vanaf 18 jaar ontvangt de bezoeker 50% korting op de entreeprijs.

()
()
()

Fotobijschriften:
- leren handtas met luipaard, Botswana, 1962
- zijden portefeuille geborduurd met zijde, zilverdraad en pailletten, Frankrijk, begin 19e eeuw
- rieten handtas, 3de kwart 20e eeuw

Adres en openingstijden
Tassenmuseum Hendrikje
Herengracht 573
1017 CD Amsterdam
T 020-524 64 52
F 020-524 63 53
E info@tassenmuseum.nl
I www.tassenmuseum.nl
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.