Ingezonden persbericht

Van Steentijd tot Stadsmuur - de archeologie van Twente

4 april - 30 augustus 2009

Drie musea in Noordoost Twente, Natura Docet Provinciaal Natuurhistorisch Museum te Denekamp, het Openluchtmuseum Ootmarsum en Museum Het Palthehuis in Oldenzaal hebben een gezamenlijke tentoonstelling georganiseerd onder de titel 'Van Steentijd tot Stadsmuur - archeologie in Twente'.

De drie tentoonstellingen geven een overzicht van de archeologie van Twente vanaf de Steentijd tot in de Middeleeuwen. De prehistorie in Denekamp, het platteland in de Middeleeuwen in Ootmarsum en de middeleeuwse stad in Oldenzaal. De expositie vindt plaats van 4 april tot 30 augustus2009.

In Denekamp zijn bronstijdvondsten (3000 tot 800 voor Chr.) uit de grafvelden van Vasse, Oldenzaal en De Lutte te zien. Een bijzondere, recente vondst die wordt getoond is een Romeinse bronzen zeef gevonden in Azelo bij Borne. In Ootmarsum maakt u kennis met de kastelen en kloosters in het middeleeuwse Twente. De ridders van de Duitse Orde woonden in de Commanderie van de stad terwijl het kloosterleven zich afspeelde in Weerselo waar, op 8 kilometer loopafstand, het oudste klooster van Twente - het Stift - staat. In Oldenzaal waant u zich in een middeleeuwse Hanzestad met kanunniken, poorters, bankiers en soldaten. Ook de burgers mochten er harnassen en wapens dragen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een begeleidende boek 'Van Steentijd tot Stadsmuur', met een serie artikelen over actueel archeologisch onderzoek in Twente zoals de opgravingen op de Bornse Maten en het bronstijdgrafveld te Rossum. In de uitgave wordt ook aandacht besteed aan middeleeuws aardewerk in Twente.

Voor de kinderen zijn er bij de exposities speciale activiteiten gepland. In Denekamp kunnen er lemen wanden voor een prehistorisch huis gebouwd worden, in Ootmarsum wordt er met een metaaldetector naar bodemvondsten gespeurd en in Oldenzaal wordt er aardewerk opgegraven in de tuin van het museum. Voor het basisonderwijs zijn lesprogramma's en een lespakket beschikbaar.

Van Steentijd tot Stadsmuur is door de drie deelnemende musea gerealiseerd in samenwerking met de Provincie Overijssel, de Gemeente Dinkelland en de Gemeente Oldenzaal.

In het kort: Van Steentijd tot Stadsmuur - de archeologie van Twente
4 april - 30 augustus 2009

>www
Vanaf 4 april is de website www.vansteentijdtotstadsmuur.nl geopend.

Adres
* Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp
Oldenzaalsestraat 39 -- 7591 GL Denekamp
0541 - 351 325 / info@naturadocet.nl / www.naturadocet.nl

* Openluchtmuseum Ootmarsum
Smithuisstraat 2 - 7631 GH OOTMARSUM
0541-293099 / info@openluchtmuseumootmarsum.nl / www.openluchtmuseumootmarsum.nl

* Museum Palthehuis - Oldenzaal
Marktstraat 13 - 7571 ED Oldenzaal
0541- 513482 / info@palthehuis.nl / http://www.palthehuis.nl/

Entree
De deelnemende musea zijn geopend van dinsdag - zondag. Natura Docet Denekamp is ook op maandag open.

Tijdens de duur van de tentoonstellingen is er een passe-partout met korting op het bezoek aan de drie musea verkrijgbaar voor ¤ 7,50 pp..

Noot voor redacties:
Aan de redactie /

Ingezonden persbericht