Ingezonden persbericht

Stilte en lawaai tijdens het Museumweekend
in De Lakenhal en in Scheltema

Tijdens het museumweekend op 4 & 5 april staan Stedelijk Museum De Lakenhal én Scheltema (op 100 meter afstand van het museum) bol van activiteiten. Vraag een plaat aan bij de suppoost, neem deel aan een gratis rondleiding, wentel je in het rumoer van een carnavalsoptocht of volg een les in meditatie.

Kunstenaar Jeroen Doorenweerd probeert onze waarneming te regisseren, ons anders te laten kijken, horen en voelen dan we gewend zijn. Voor Museum De Lakenhal en voor Scheltema maakte hij een aantal installaties waarin veel stilte, lawaai en muziek is te horen. In een statige schilderijenzaal van De Lakenhal bouwde hij een ruimte voor één enkel schilderij, een riviergezicht van Jan van Goyen. Suppoosten draaien daarbij op verzoek ouderwetse vinylplaten uit de 2000 elpee's tellende collectie klassieke muziek van Jeroen Doorenweerd. In Scheltema maakte hij "home entertainment": eigenaardige en bijzondere concertopnamen van rockbandjes zijn naast elkaar te zien op verschillende monitoren. De gruizige internetbeelden en geluiden geven de ruimte een garage-rock-achtige atmosfeer. Na dit muzikale geweld kan de bezoeker innerlijk tot rust komen in de "meditatiekubus".

Gratis rondleiding en meditatieles
Op zondag 4 april geeft Gertrude Krayenbosch in de meditatiekubus twee lessen Vipassanameditatie. In deze boeddhistische meditatievorm, die Doorenweerd zelf ook al vier jaar lang beoefent, staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid centraal. Doel is je voortdurend bewust te zijn van wat er hier en nu gebeurt.
Speciaal voor het museumweekend is op de tweede verdieping van Scheltema op veler verzoek nog eens Doorenweerds project "D'n Opstoet" te beleven. Hiervoor liet Doorenweerd met behulp van 16 microfoons opnames maken van de Tilburgse carnavalsstoet. Lopend langs de bijna 200 luidsprekers van deze installatie trekt het feestgedruis indrukwekkend echt aan je voorbij.
Op zowel zaterdag als zondag zijn er gratis rondleidingen die langs alle installaties van Jeroen Doorenweerd voeren.

Voor de liefhebbers van oude kunst is in het Museum De Lakenhal hard gewerkt om de kersvers geschilderde zaal met Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden open te kunnen stellen. In de museumwinkel is een speciale Museumweekend-aanbieding.

Meditatielessen: zondag om 14.00 en 15.15 uur in Scheltema, Marktsteeg 1/hoek Oude Singel. (Deelname gratis, duur ca 45 minuten, maximaal 5 deelnemers per les)
Rondleidingen door tentoonstelling Jeroen Doorenweerd: zaterdag en zondag om 15.00 uur en 16.00 uur, startpunt Scheltema, deelname gratis.
De tentoonstelling Jeroen Doorenweerd duurt nog t/m 19 april. Meer info www.lakenhal.nl